Nu är det MEDLEMSDAGAR! Se alla medlemserbjudanden

Kom i form med utomhusträning

utomhusträning 5

Sugen på att börja träna utomhus? Här är några tips och råd på övningar och vad du bör tänka på när det gäller kläder och skor för för utomhusträning under kallare dagar.

Många av oss har en vardag som innebär att vi spenderar en hel del tid inomhus. Att vara ute i friska luften gör gott för både kroppen och sinnet så varför inte börja träna utomhus?

Att träna utomhus bidrar till att du får frisk luft och rensar tankarna. Andra fördelar är att du slipper trängas med andra på gymmet och kan träna precis när du vill. Det är enkelt att träna ute, du kan hålla till i parker, utegym, i trädgården eller i skogen. Enkelheten och närheten gör att du kan variera din träning på en rad olika sätt.

Träna hela kroppen

En del vill att träningen ska vara kort och effektiv, då är det perfekt att köra styrkeövningar för hela kroppen. Man kan även göra övningarna som ett cirkelträningspass, repetera då övningarna 10 - 12 gånger och genomför 3 rundor. Effektiva övningar är knäböj, marklyft på ett ben, push-ups och utfall.

Om du har en bänk i närheten som du kan använda, kan du även testa dips, rygghäv, box jump och step up.


Vad behöver jag för utrustning för att träna ute?

I utgångspunkt behöver du inte någon speciell utrustning för att träna utomhus, men det kan vara bra att investera i några redskap om du siktar på utveckling och lite tyngre träning med tiden.

En träningsmatta är bra att ha om du ska ligga på marken när det är blött eller kallt ute. Den kan du även lägga på en bänk om du ska göra några övningar där.

Se vårt stora utbud av träningsmattor här.

Ankelvikter ger extra motstånd och belastning på dina ben och kan med fördel användas både till löpning och styrketräning.

Träningsband är smarta hjälpmedel om du vill variera din träning. Det finns en rad olika slags träningsband med och utan handtag. På XXL finns det även olika varianter av set med olika motstånd på varje träningsband.

Man kan även placera träningsbanden på exempelvis en bänk eller ett träd och utföra olika styrkeövningar.

Här kan du läsa mer om hur man kan träna med gummiband.


Vilka slags kläder bör jag använda när jag tränar ute?

Oavsett om du ska ut på en löprunda eller planerar att styrketräna så kan det vara svårt att veta hur man ska klä sig under kallare dagar.

Om du ska ut och springa, kan du läsa mer om hur du bör klä dig här.

Tänk på följande:

  • Hur mycket kommer du att röra på dig?
  • Hur intensivt vill du träna?
  • Hur är vädret? Regnar det, är det minusgrader?


På huvudet 

Under kallare dagar är det alltid skönt att ha något som täcker öronen. Därför kan det vara bra att ha ett pannband eller en mössa under träningspasset. Väljer du ett pannband eller en mössa i ett tekniskt material, kommer den även att vara fukttransporterande vilket är bra när du blir varm.

utomhusträning 2

Halsskydd

En buff kan vara skönt att ha när man springer för att skydda halsen lite extra. Ett alternativ kan vara en balaclava som skyddar både halsen, huvudet och delar av ansiktet mot väder och vind.

Överkroppen 

Vi har ofta olika idéer om hur man vill klä sig när vid träning. Vissa fryser lättare än andra och andra svettas mer. Närmast kroppen rekommenderas att ha ull- eller syntetunderställ. Ullunderställ är det som håller värmen bäst. Om du blir varm och svettig när du tränar kommer du märka att ullen fortsätter att hålla dig varm. Detsamma gäller även vid lågintensiv och mer stillastående träning då ull är ett bra alternativ för att hålla värmen.

Syntetunderställ transporterar effektivt bort fukt från kroppen och passar därför bra vid träning med hög intensitet.

Önskar du få det bästa av två världar kan man köpa en överdel som består av en kombination av ull och syntet. 

Här hittar du vårt utbud av ull- och syntetunderställ till herr.

Här hittar du vårt utbud av ull- och syntetunderställ till dam.

Om du är osäker på vilken sorts underställ du bör ha för just din aktivitet, läs gärna vidare i vår guide. 

När det kommer till vilken slags jacka du ska välja finns det många olika alternativ. Om man inte fryser så lätt och ska utföra mindre intensiv träning, kan en vanlig träningsjacka fungera bra. En jacka som är lätt att ta av och på och som tar liten plats i ryggsäcken.

Önskar man en jacka som är varmare, med bra skydd mot vinden men som fortfarande är fukttransporterande, kan man använda en jacka anpassad för längdåkning.

Många föredrar att använda en väst när de tränar istället för jacka. Den värmer och skyddar bröstet och ryggen samtidigt som den kan användas som ett mellanlager.

utomhusträning 3

Underdel 

Man kommer långt om man använder tekniska och funktionella träningsbyxor, tights eller längdbyxor under sin träning. Byxor som är anpassade för längdåkning är oftast lite tjockare än vanliga tights, så om du inte ska köra högintensiv träning eller om du fryser lätt kan dessa vara ett bra alternativ. Det finns även många olika tightsvarianter för träning under kallare dagar – se vårt utbud här.

Tillbehör 

Många fryser lätt om fingrarna, så ett par handskar när man tränar är att rekommendera. Väjer man ett par längdhandskar värmer de extra bra och ger ett bra grepp om du exempelvis ska styrketräna på marken.

Om du väljer att träna när det är mörkt ute är det viktigt med reflexer så at du syns ordentligt. Reflexväst är ett bra alternativ liksom att välja kläder med reflexdetaljer. Det kan även vara bra att ha en pannlampa på sig för att både bli sedd och själv se bättre.

Många vill ha med sig mobilen under träningspasset och då är det praktiskt att ha en mobilficka på armen.

Skor 

Vilka löparskor/träningsskor man väljer att använda är helt individuellt.

Om du har ett par skor som är lite tunnare i materialet och som du normalt använder varmare årstider, kan du använda ett par träningssockor i ull för extra värme. Om det är halt underlag du ska träna på rekommenderas ett par dubbskor – se vårt utbud av träningsskor med dubbar här.

Vi kan även hjälpa dig att dubba dina befintliga skor – välkommen in till något av våra varuhus så berättar vi mer!

utomhusträning 4
close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!