Crossfit – träning för alla
Du kan testa crossfit oavsett om du är i god form eller helt otränad. Träningspassen består av högintensiv träning där övningarna är inspirerade av rörelser som vi utför i vardagen. Läs mer här!
Ett typiskt crossfitpass består av funktionella övningar med koppling till hur vi använder kroppen i vardagen. Därför består passen inte av avancerade övningar och du behöver minimalt med utrustning eftersom många av övningarna kan utföras med den egna kroppsvikten.
En viktig del av crossfit är att träningen är varierande och mätbar. Om man gör ett antal repetitioner av en övning en dag, är målet att öka antalet nästa gång. På så vis kan man också se snabba framsteg.
Vad är crossfit?
Crossfit kommer från USA och det första crossfitcentret grundades på 1990-talet. Ett crossfitcenter kallas ofta för en "box" och är specialutformat för den här typen av träning.
Crossfit passar alla! Träningen är varierad och ett pass är sällan ett annat likt. En sak som är viktig inom crossfit är skalning. Skalning innebär att man anpassar övningen eller WOD (workout of the day) till den egna nivån, exempelvis genom att minska eller öka vikter.
Övningarna baseras på vardagliga rörelser som är naturliga för kroppen. Det kan vara att sätta sig ner, lyfta tungt, knuffa och dra.
Eftersom crossfit är högintensiv träning blir det mycket och tung träning på kort tid. På grund av detta blir effekten av passet hög och produktionen av hormonerna i kroppen, som styr allt från förbränning, muskeltillväxt och styrka, ökar. Följaktligen är träningen lämplig för alla, oavsett om man vill bli stark, bränna fett eller få regelbunden vardagsträning.
Skillnad mellan crossfit och annan träning
Den största skillnaden mellan vanlig träning på gym och crossfit är att inom crossfit använder man få maskiner. Här använder man i stället utrustning som kettlebells, hantlar och hopprep, men framför allt den egna kroppsvikten.
Det är också mer variation på övningarna i crossfit. Övningarna genomförs under korta, intensiva perioder – ofta i kamp mot klockan. På så sätt pressas du alltid att prestera ditt bästa på kort tid.
Det sociala - den största skillnaden
Många i crossfitvärlden säger att den största skillnaden mellan vanlig träning på gym och crossfit är det sociala. Man är välkommen till boxen för att träna oavsett ålder och nivå. Personen bredvid dig kan göra exakt samma övningar, bara skalade till sin nivå.
Kom igång med crossfit
Vi rekommenderar att du går på en provträning innan du börjar med crossfit. Då har du möjlighet att se vad det handlar om och bli bekant med övningarna. Detta minimerar också risken för skador.
Det passet kräver inga förberedelser, gå dit som du är så vägleder instruktörerna dig vidare. Provträningen är ofta gratis.
Vilken typ av utrustning behöver man?
Klä dig som om du ska på ett vanligt träningspass i fukttransporterande och ventilerande material. Ta med en vattenflaska.
Vi rekommenderar att du har stabila och bra skor, lämna löparskorna hemma. Du behöver en stabil sula när du ska lyfta tungt. Crossfitskor har en mjuk sula framtill och en hård sula baktill för god kontakt med underlaget samtidigt som de verkar stabiliserande.
Crossfit för barn och äldre
Vissa crossfitboxar erbjuder numera träning för barn. Det är inte samma typ av övningar som vuxna utför med tunga vikter och hög intensitet, men mycket handlar om kroppskontroll. Här får man varierad träning med konditionsövningar, lite gymnastik och kroppsviktsövningar.
Crossfit passar även äldre! Att träna rörlighet och styrka gör dig både friskare och starkare. Många av övningarna kan skalas till din nivå. På så sätt tränar man tillsammans med andra men samtidigt på egen hand eftersom man skalar sina övningar.
5 crossfitövningar du kan göra hemma
Om du vill testa på lite tuff crossfit hemma kan du prova de här fem övningarna. Vi garanterar att du får upp pulsen!
Burpees
En klassiker! Detta är en övning som alla kan göra, samtidigt som man tränar hela kroppen. Den kan också skalas till den egna nivån. Vissa kör hårt och studsar upp och ner, medan andra kan göra en lugnare version och ta ut stegen ett och ett.
Armhävningar
Om man gör armhävningar på rätt sätt så tränar man hela kroppen. Om man vill ha en mildare version kan man till exempel använda en stol eller ett bord/en låda.
Höftlyft
Även den här övningen går att skala upp genom att lägga till vikter. Exempel är en viktskiva eller flaskor fyllda med vatten.
Air Squat
En version av knäböj. Här kan man också variera med olika typer av vikter eller bara köra med den egna kroppsvikten.
Sidoplanka
Även den här övningen kan utföras på flera olika sätt.