-30% på kläder från Puma!* Till kampanjen

Vägen till golf

Golfboll på peg

Golf har länge ansetts vara en tidskrävande, svår och ”fin” sport. Dessa rykten kring sporten har de senaste åren börjat suddas ut mer och mer, i själva verket är golf en sport som passar utmärkt för alla. Att spela golf är en naturupplevelse som ger ett fysiskt och psykiskt välbefinnande. Dessutom finns det samtidigt ett tävlingsmoment för de som gillar att prestera. Golfen är en social idrott som skapar kamratskap över alla gränser. Gammal kan spela med ung, proffs med amatör, tjej med kille och så vidare.

Hur spelas golf?

Enkelt förklarat spelas golf på en gräsbelagd golfbana, där det finns ett flertal typer av gräs, men också hinder i form av sand (bunkrar) och vatten. Målet är att på så få antal slag som möjligt få bollen från utslagsplatsen och i hålet. Vanligtvis spelar man en runda på 18 eller nio hål, beroende på hur mycket tid man har. En hel 18-hålsrunda brukar ta omkring fyra timmar att slutföra.

Far och son golfar

 

Driving range

För att lära sig slå är det nyttigt att spendera tid vid den så kallade Driving rangen, där man kan stå och nöta slag och träna på sin sving. Värt att tänka på där är att inte bara stå och slå med Driver eller de järnklubbor som går långt. Visst är det roligt att se sin boll flyga långt, men närspelet är en oerhört viktig del av golf, så att träna på sina korta järnslag är viktigt om du vill förbättra ditt handikapp.

Grönt kort

För att få lov att spela golf på en vanlig golfbana (undantaget Pay & Play, se nedan) måste man ta ett så kallat Grönt kort. Detta gör man genom att kontakta den golfklubb man vill bli medlem i som föreslår lämpligt upplägg på kursen. Se till att klubben är registrerad som en ”Grönt kort-klubb”. Utbildningen är till största delen praktisk, där man får lära sig golfens olika slag, utrustning och några viktiga golftermer. I kursen ingår också en teoretisk del där du skall lära dig regler, golfvett och annat som är bra att veta. Det gröna kortet, och det högsta handicapet (som är 54), får man när man klarat av att spela en niohålsrunda från gulsvart utslagsplats på 18 poäng eller mer, alternativt ha spelat två rundor på 14-17 poäng. Poängsystemet är uppbyggt så att om du får noll poäng om du får i bollen på sju slag eller fler, en poäng om du får i den på sex slag, två poäng om du får i den på fem slag och så vidare.

Golfspelande tjejer


Handicapsystem

Handicapsystemet är ett sätt att jämna ut skillnader mellan golfspelare av olika skicklighet, så att nybörjare med högt handicap kan jämföra sitt resultat med mer erfarna spelare med lågt handicap. Detta görs genom att spelarna har ett numeriskt värde med en decimal mellan 0,0 och 54,0, som de får subtrahera sin bruttopoäng med.

Man kan sänka och höja handicapet genom att spela ronder. Spelar man bättre än ens handicap sänker man sig. Spelar man sämre än ens handicap höjer man sig. Exakt hur man höjer och sänker sitt handicap lär du dig under Grönt kort-kursen

Målet när man börjar spela är att gå på handicap 36. I grunden betyder detta att man får gå banan på 36 slag utöver banans par för att gå på sitt eget handicap, dvs om banan har 72 i par (vilket är det vanligaste) så får man 72 + 36 = 108 slag.

Om man fördelar dessa 36 erhållna slag över banans 18 hål blir följden att man får gå varje hål på 2 slag över par för att gå varje hål på sitt eget handicap. På ett par 4-hål får man alltså gå på 6 slag för att gå på sitt eget handicap. Eftersom alla banor inte är lika svåra finns det något som kallas för slopevärde.

Slopevärde

Alla banor har dessutom ett eget ”betyg” som kallas slopevärde, baserat på hur lätt eller svår banan är jämfört med alla andra banor. Har du till exempel 36 i handicap betyder det inte att du alltid får samma antal extraslag på banan. Det kan exempelvis ge 36 extra slag på en bana, men hela 40 på en annan. Detta beroende på att den andra banan anses svårare och därför har ett högre slopevärde, vilket gör att du får fler slag på dig att klara banan.

Hur många extraslag du får beror också på vilken utslagsplats du slår ut ifrån.

Golfklubbor

Utslagsplatser

Utslagsplatser kallas för tee. Det finns fyra olika utslagsplatser för spelare som har handicap, samt en för spelare som håller på att ta sitt gröna kort.

De fyra teerna är indelade efter färg eller siffror:

Röd – närmast hålet. Rekommenderas förr för damer, samt herrar med handicap 36 eller högre.

Blå – näst närmast hålet. Rekommenderades förr för damer elit.

Gul – näst längst från hålet. Rekommenderas förr för herrar med handicap 36 eller lägre.

Vit – Längst från hålet. Rekommenderas förr för herrar elit.

De som håller på att ta sitt Gröna kort slår ut från gulsvart utslagsplats, som alltid är 150 meter från hålet.

Numera väljer man själv sin utslagspunkt när man har officiellt handicap. Det är inte alla golfbanor som har alla utslagsplatser.

Poängbogey

Poängbogey är en vanlig spelform och som namnet antyder gäller det att samla så många poäng som möjligt. Det är en utmärkt spelform när man spelar ihop med spelare som har varierande handicap.

Poängen beräknas på följande sätt:

Om du går ett hål på ditt hcp får du:2 poäng

Har du ett slag för mycket får du: 1 poäng

Har du ännu fler slag får du:0 poäng

Har du ett slag bättre än ditt hcp: 3 poäng

Har du två slag bättre än ditt hcp: 4 poäng

Har du tre slag bättre än ditt hcp: 5 poäng

Har du fyra slag bättre än ditt hcp: 6 poäng

När du går ett hål på ditt eget handicap får du alltså 2 poäng. Om du lyckas gå hela banan på i genomsnitt 2 poäng per hål, dvs sammanlagt 36 poäng, så har du gått hela banan på ditt handicap.

Poängbogey betraktas som en snäll spelform eftersom man aldrig kan få minuspoäng.

Pay & Play

Något som har blivit vanligare och vanligare är så kallade Pay & Play-banor. Där får du spela utan att vara medlem i en klubb eller ha grönt kort.

Pay & Play-banor brukar vara något enklare än vanliga banor. De passar utmärkt om du vill känna på att spela innan du ger dig in på Grönt kort-kursen. På de flesta Pay & Play-banor brukar man kunna hyra ett bas-set med klubbor att använda på sin runda.

Se hela vårt härliga sortiment av golfprodukter.

Valderama Golfhål
close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!