Vad är Padel?

Padel 2

SNABBAST VÄXANDE SPORTEN!

Padeltennis (eller bara padel) är en riktigt stor sport i Sydamerika samt i några av de sydeuropeiska länderna Spanien, Italien, Frankrike och Portugal. Störst antal utövare av dessa länder har Argentina med över 4 miljoner spelare. I Europa är det Spanien som dominerar i medlemsantal och att ha de duktigaste spelarna. Störst i Europa är Spanien med c:a 2,4 miljoner utövare. Padel som tävlingssport har 19 medlemsländer i internationella förbundet varav Sverige är ett av dem.

EM och VM arrangeras vartannat år.

ATT SPELA PADEL

Padel är en mycket enkel sport att spela och förklaras bäst som en blandning av tennis och squash. Storleken på banan är 10m x 20m och omringad av 3 meter höga glasväggar som får användas i spelet. Mitten av banan delas av med ett nät och man spelar alltid dubbel.

Det fantastiska med padel är att alla som kan träffa en boll kan få ut något av sporten. Man behöver inte ha någon erfarenhet av racketsporter för att kunna njuta av sporten. Padel är mycket roligt och enkelt att lära sig, kul för den som vill testa något nytt och omväxlande för den som är ute efter något socialt. Padel kan spelas av alla oavsett kön eller ålder.

Padel 1

 REGLER

- Spelas alltid i dubbel (4 spelare).
- Samma räknesätt som för tennis.
- Varje poäng startas med en underhandsserv vilket innebär att racketen inte får träffa bollen högre än höften.
- Vid första poängen i varje game skall servaren stå till höger om mittlinjen och serva diagonalt. Bollen måste gå över nät och studsa i servrutan. Därefter alternerar man sida.
- Vid serve är det inte tillåtet att träffa sidogallret efter studs, endast glaset.
- Två servar som i tennis.
- Linjerna är endast i bruk vid serve, därefter är hela banan spelplan.
- Det är tillåtet att spela volley och halvvolley. Bollen får även studsa i marken och upp på sido-/bakväggen innan man slår tillbaka den till motståndarnas sida.
- Det är tillåtet att slå bollen i glasväggarna på sin egen planhalva för att få över bollen till motståndarnas sida.

FÖRLORAD POÄNG
- Om bollen studsar två gånger på din sida eller en spelare träffas av bollen.
- Bollen får inte spelas direkt i motståndarnas väggar utan måsta alltid först träffa marken.

POÄNGRÄKNING
- Padel spelas likt tennis med game och set.
- Game räknas 15/30/40/game.
- För att vinna ett set måste man vinna minst sex game och leda med minst två game.
- Vid 6-6 spelar man ett avgörande tiebreak som är först till 7 poäng.
- Vanligtvis spelas bäst av 3 eller 5 set.

ATT TÄNKA PÅ VID KÖP AV PADELRACKET
För dig som nybörjare är det viktigt att hitta en padelracket med stor sweet-spot. Denna kommer att vara mer förlåtande och göra spelet lättare och roligare att komma igång med. För dig som har hittat din spelstil så finns det racketar som har egenskaper som går på kontroll, hastighet och känsla. En hårdare racket är lättare att kontrollera för den som slår hårdare, medan en mjukare racket hjälper till med att få upp farten på bollen.

Hos oss på XXL så hittar du ett stort urval för paddeltennis, padelracketar och tillbehör till paddeltennis som padelbollar och padelväskor med låga priser och bra garantier från kända varumärken som Babolat, Head, Drop Shot och Wilson.

VÄLJ RÄTT PADELSKOR!
Då padelbanan är belagd av grus-/sandkorn är det viktigt att du använder rätt typ av padelskor. Det finns skor som är speciellt utvecklade för att spela padel med. Skillnaden på andra typer träningsskor och padelskon är sulan. Denn är framtagen för att ge spelaren bästa möjliga grepp under spelet. Du kan också använda en grussko för tennis, den har ungefär samma egenskaper som padelskon.

Denna padelskon från Air Zoom Prestige är tillverkad för spel på grus, och passar därför utmärkt även till padelspel.


close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti