Guide: kom igång med golf!

golfguide_3

För att ge sig ut på golfbanan behövs en del utrustning. Basutrustningen att ha med är golfklubbor, golfbollar, peggar, greenlagare och scorekort. Allt detta bär du smidigt med i en golfbag. Utöver detta behöver man ha ett par bra golfskor och eventuellt ett par golfhandskar; användning av golfhandskar är individuellt.

Golfklubbor

Under en golfrunda är det tillåtet att ha med sig 14 golfklubbor. Klubborna är indelade i olika kategorier: Drivers, Träklubbor, Hybrider, Järnklubbor, Wedgar och Putter. Driver är en klubba som endast används vid utslag från tee. Den kännetecknas av ett mycket stort klubbhuvud. Är den mest svårspelade klubban, men också den som går längst när man lär sig hantera den. Träklubbor är numera normalt sett inte gjorda av trä längre, utan av titan eller metall. De är ämnade för långa slag, till exempel som ett alternativ till Driver vid utslag eller vid långa fairwayslag. Hybridklubbor är en relativt ny typ av klubba. Det är en kombinerad trä- och järnklubba som har till stor del har ersatt de långa järnklubborna. Fördelen är att de har en jämnare träffbild, samt går längre än järnklubbor. Järnklubbor används framförallt vid medellånga slag, samt kortare inspel till green. De är indelade efter längden de går i långa järn (1-3, numera ofta ersatta av hybridklubbor), mellanjärn (4-6) och korta järn (7-9). Vinkeln ligger mellan 16 och 45 grader (loft). Wedgar är också järnklubbor, men med ett loft som är högre än 45 grader. De används vid närspel runt greenen. Bollen går inte långt, men väldigt högt. Klubbor som ingår i denna kategori är pitching wedge, gap wedge, sand wedge och lob wedge, där sandklubban främst är avsedd för spel från bunkern.

Läs mer om wedgar här: Förbättra ditt närspel!

Putter är en klubba som i stort sett uteslutande används på greenen. Den finns i många olika varianter, med olika typer av skaft och klubbhuvuden. Väldigt personlig klubba, där man ofta får känna sig fram för att hitta en som passar.


Golfbollar

Det rekommenderas starkt att ha med sig ett antal bollar när du går ut på golfbanan. är du nybörjare så måste du räkna med att ett antal golfbollar blir borta under golfrundan, en erfaren golfare har med sig tillräckligt med bollar. Det finns ett enormt utbud av golfbollar idag. De är uppbyggda i lager, normalt sett två, tre eller fyra lager, med ett ytterskal som har många små urgröpningar (dimples). Generellt sett kan man säga att ju fler lager desto mjukare är bollen, och ger desto mer spinn får du vid dina slag. Är du en spelare som är bra på att få bollen på fairway, men har problem med närspelet, då är det kanske vettigt att prova en något mjukare boll om ger mer känsla och spinn. Har du däremot problem med att dina långa slag spinner iväg åt höger eller vänster så är det kanske läge att prova en något hårdare boll som ger mindre spinn. Nackdelen med dessa bollar är att de inte stannar lika fort på green, eftersom de spinner mindre.

golfguide_1Läs gärna vår guide: Tips vid köp av golfbollar.

Det är bra att försöka hålla sig till en typ av bollar. Att växla mellan bollar som spinner mycket och sådana som knappt spinner alls gör spelet svårare. Att ha en bolltyp man känner sig trygg med, brukar också ge extra självförtroende vid slagen, vilket kan vara värt mycket.


Peggar och greenlagare

De små sakerna är ofta de som är enkla att glömma. Peggar är absolut nödvändigt att ha med, så att du kan få mest möjligt ut av dina utslag. Något som numera är standard på alla golfbanorna är att spelare måste ha med sig en greenlagare på sina rundor. En greenlagare är ett litet gaffelformat verktyg som används för att laga nedslagsmärken som golfbollen orsakat på green. Det är också att rekommendera att ha med en liten mikrofiberhandduk att rengöra klubborna med.

Golfbag och -vagn

Golfbagen är en viktig detalj. Där förvaras alla klubbor, bollar och övriga tillbehör under golfrundan. Det finns ett flertal varianter i olika storlekar, beroende på dina preferenser. Spelar du ofta är det värt att tänka över om du behöver en golfvagn så att du slipper bära bagen varje runda.


Klädkod på golfbanan

Skjortor med krage och knappar i halsen, täckta axlar och byxor med pressveck. Golf har haft ett rykte om sig att ha strikta klädkoder. De stränga kraven till vad du ska ha på dig på golfbanen har emellertid blivit väsentliga uppmjukade på senare tid. Det finns fortfarande golfklubbar med relativt stränga krav på rätt kläder, men på många ställen har klädeskoden blivit långt mindre rigid med åren. Om du ska spela på en bana du aldrig varit på förut, eller om du ska spela utomlands, kan det oavsett vara bra att ta en titt på klubbens hemsida för att vara säker på att du klär dig i enlighet med deras krav.

golfguide_4

Lätta, funktionella kläder med bra rörlighet är att föredra på golfbanan. Det är viktigt att du inte känner att kläderna hindrar dig, eller känns obekväma när du svingar golfklubban. För optimal komfort under en lång dag på golfbanan kan det dessutom vara bra med kläder som andas och transporterar fukt bra.

Ta även en titt på xxl.se för ett rejält sortiment av golfkläder.

Golfskor

Eftersom en hel golfrunda tar omkring fyra timmar är fötterna den del av kroppen som utsätts för störst slitage. Därför är dina golfskor en oerhört viktig del av din utrustning. Dagens golfskor försöker att utnyttja och understödja fotens naturliga rörelser. Nyckeln när man tillverkar golfskor är att få foten och skon att fungera som en enhet så att man kan optimera kraftöverföringen. Med eller utan dubbar? Historiskt sett har golfsko haft någon form av dubbar (också kallat spikes eller spikar) på yttersulan. Numera finns golfskor både med och utan dubbar, det finns också klubbar som endast tillåter så kallade softspikes eller dubbfria skor. 

Läs även vår guide till rätt golfskor: Välj rätt golfskor


Golfhandskar

Fördelarna med att ha en golfhandske är många. Golfhandsken ska bidra till en säker kontakt med golfklubban, här har passformen, greppet och hållbarheten mycket att säga om vilken kvalitet som golfhandsken har. Skinnhandskar är mer behagliga och ger ett bättre grepp, men de är mindre hållbara än vad syntetiska handskar är. Är du högerspelare har du golfhandske på vänster hand, och tvärtom om du är vänsterspelare. Passa på golfhandsken din så håller den längre.

Välkommen till våra varuhus och till xxl.se för att se hela vårt utbud av golfprodukter.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!