Förbättra ditt närspel – bli bra från 100 meter och in

Golfklubba och golfboll

Den snabbaste vägen till att förbättra din score är att förbättra ditt närspel. Det är lätt att glömma att över 50% av slagen sker inom 100 meter från green och att alla golfare har samma möjligheter inom detta avstånd.

När det gäller spel med puttern och wedgeklubbor så är det inte fysisk styrka som påverkar din skicklighet. Det handlar snarare om utrustning och att ge träningen tillräckligt mycket tid.

De flesta medelgolfare lägger inte ner tillräckligt med tid eller tillräckligt med effektiv träning för att förbättra sitt närspel.

För många golfare är en wedge en wedge, men det finns många varianter på wedgar.

Är det mjuk eller hård sand på de banor du spelar, är det stenhårda fairways eller är det alltid blött på golfbanan när du skall spela, är ruffen lång eller kort, vilken sorts gräs är det, föredrar du att slå upp bollen eller att trycka den lågt? För att skjuta låga scorer och höga poäng så är det av yttersta vikt att ha ett bra wedgespel.

Dagens teknik gör att golfare i dag slår bollen långt med drivern, detta gör att den stora majoriteten av slag under en runda är inom 100 meter. Många spelare har insett detta och det är inte ovanligt att spelare har med sig upp till 4 olika wedgar.

Golfspelare i bunkern


De allra bästa spelarna övar med dem flera timmar varje dag så att de vet exakt hur långt de slår från olika typer av underlag och lägen.

Många av dagens järnset säljs nu endast fram till pitching wedge (t.ex. 4-PW), eftersom tillverkarna vet att du kanske vill välja din egen sand, gap och lob wedge. Därför finns det ett stort urval att välja bland. Här är några faktorer som är värda att överväga när man väljer wedge:

Golfwedge

Wedge loft

Är du en av de som precis har börjat med golf så kan det ibland vara lite förvirrande med alla begrepp som förekommer inom golfen. När vi talar om wedgar så menar vi alla järn i setet som har ett loft över 45 grader(Pitching Wedge och uppåt)

Pitching wedge (46 – 50)

En klubba som vanligtvis medföljer när du köper ett järnset, detta är den klubba som har lite mer loft än järn 9. Används som oftast på inspel från cirka 110 meter in mot green. 48 grader är den vanligast förekommande.

Gap eller approach wedge (50 – 54)

Klubbor med ett något högre loft än pitching wedgen, således är det en klubba som du slår högre i luften med en kortare distans. Ordet ”gap” kommer av att det är ett ganska stort rum i loft mellan sandwedge och pitchingwedge. 52 grader är den vanligast förekommande.

Detta är den klubba som de flesta borde ha i sin bag då distansen på slagen från denna klubba ligger på cirka 90 meter, ett slag som du ganska ofta skall plocka fram på en runda.

Sandwedge (54 – 58)

En golfklubba som är ett måste i bagen, följer med på vissa järnset. 56 grader är den vanligast förekommande.

Detta är klubban som de flesta använder i bunkern samt på korta inspel, en klubba som slås cirka 70-80 meter med full sving. Om denna inte finns med i setet så rekommenderar vi att du investerar i en för att göra ditt spel enklare och bättre.

Wedge i bunkern


Lobwedge (58 – 64)

En klubba som har ett mycket högt loft så att du korta avstånd skall kunna slå bollen högt och landa den utan rull. 60 grader är den vanligast förekommande.

Ska du välja två wedgar förutom PW som mestadels följer med så är det ett måste att ha med en sandwedge och nästan ett måste att ha med lobwedgen i bagen.

Låg bounce wedge

Wedgar med låg bounce passar perfekt för slag från svåra lägen och med hårt underlag. Kombinationen av hård studs och en smalare sula ger en renare träff.

Med en mindre bounce och en smalare sula blir det också ”lättare” att öppna klubbladet för att slå ett högt slag med en mjukare landning. Denna typ av klubba passar perfekt till spelare som har en grund attackvinkel genom slaget.

Standard bounce wedge

Detta är den bästa allround wedgen, då den passar alla typer av spelare. Spelare som gillar att spela en öppen klubba ur bunkern och som har en något brantare infallsvinkel till sitt slag har en extra fördel med denna bounce.

Hög bounce wedge

Höga bounce wedgar passar bäst att spela från mjuk torv och sand.

Kombinationen av en bredare flange och en högre bouncevinkel stoppar klubbhuvudet från att gräva ned sig, detta i sig skapar en bättre friktion mot marken. Dessa wedgar är också ett bra alternativ för de som har en brant attackvinkel i sina slag.

Hur vet jag vilken bounce det är det olika wedgarna?

De flesta tillverkarna har sifferkombinationer på sina klubbor som visar till vilken bounce det är. Till exempel Titleist benämner sina wedgar med sifferkombinationer 52.08 där 52 står för loftet och 08 står för bounce.

Hur får jag spinn på wedgarna?

Det är ofta det uppstår en situation under golfrundan då du har en wedge eller en järn 9 kvar till flaggan, då du vill ha bite eller spinn i bollen när den landar.

Om du är på jakt efter backspinn i bollen så är det viktigt att träffa bollen rent och att man tar torvan efter bollträffen. Det största misstaget som oftast görs är det att spelare prövar att slå ned på bollen och ta en stor torva vid träffen, det gör att man allt som oftast träffar marken först med resultatet att det blir ett stort hål i banan men väldigt lite backspinn.

För att få stopp på bollen så ska du välja en mindre klubba med en aggressiv sving, det är också viktigt att genomsvingen är lika lång som baksvingen. Det är tyvärr många amatörer som svingar sina wedgar lika högt som de svingar sin driver.

Slå till bollen med en brant attackvinkel samtidigt som du håller händer och handleder stadiga. Det gäller att få till en grund skrapning av marken och inte en djup grop.

Det kan vara lätt att tänka att du skall flytta tillbaka bollen, gör inte det!

Det bästa att göra är att spela den lite framför mitten så att du kan slå ett högt slag, ett högt slag kommer in brantare och rullar mindre.Vilket effektiviserar din backspinn.

De bästa spelarna på touren har oftast ett flertal wedgar i bagen, för varje wedge så har de med all säkerhet minst tre svinglängder för var och en av de wedgar de har, detta ger dem ett flertal kombinationer på längder.

Det är inte nödvändigt för amatören att ha så många olika svinglängder, men det kan vara smart att träna in en full och en halv sving på de olika wedgarna.

Se vårt breda urval av golfklubbor.
Se vårt urval av wedgar.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!