10 tips inför loppet

Det är bara bra att ha lite adrenalin i kroppen inför ett lopp, men det är inte bra om du är så nervös att du måste göra ett akut toalettbesök precis före start. Här får du tio tips som håller paniken borta och hjälper dig att göra ditt bästa.

1. Kom i god tid. Läs på om loppet. Ta reda på var starten och målet är och ordna med transport om det behövs. Oavsett om det är ett stort eller ett litet lopp bör du ta minst en timme på dig att värma upp och bekanta dig med omgivningarna.

2. Ät inte senare än en timme före starten. Du kan inte springa utan bränsle men äter du för nära inpå loppet är risken stor att du får kramp eller håll. Försök att äta en måltid som är rik på kolhydrater, men ät inte senare än en timme före starten.

3. Ha en vätskeplan om du ska springa ett längre lopp. Under lopp som är längre än 10 kilometer behöver man fylla på med vätska. Föredrar du att springa med vattenflaska? Eller dricker du hellre vid vätskekontroller längs banan? Gör det som passar dig bäst, och träna på samma sätt.

4. Bestäm dig för hur du ska genomföra loppet. Det är omöjligt att i förväg veta hur loppet kommer att gå, men det betyder inte att man inte behöver en plan. Vill du springa snabbt i början och sakta ner efter hand, eller tvärtom? Försök att inte låta dig påverkas av de andra löparna utan håll fast vid din plan. Är du nybörjare rekommenderar vi att du tar det lugnt i början av loppet. Det kommer att kännas mycket bättre att springa förbi de där överentusiastiska löparna i andra halvan av loppet än att själv bli omsprungen!

5. Klä dig smart. Ta reda på vilket väder det kommer att vara under loppet och klä dig därefter. Det är inte läge att testa ny utrustning under ett lopp, utan spring i det du brukar och som du vet fungerar.

Träningskläder och skor

6. Låt de andra löparna motivera dig. När du känner dig trött kan det vara bra att ta hjälp av de andra löparnas takt och tempo. En annan användbar teknik är att välja ut någon som springer en bit framför och försöka springa ikapp, eller bara behålla samma avstånd mellan er.

7. Dela upp banan i etapper. Ska du springa ett längre lopp kan det vara bra att mentalt dela upp banan i etapper. Ett halvmaraton kan man exempelvis dela upp i fyra 5-kilometersdelar och beta av en del i taget. Man kan även ta sikte på föremål längs banan såsom lyktstolpar eller gatukorsningar. Då bli sträckan lite mindre oöverkomlig och du minskar pressen på dig själv.

8. Slappna av. Visst behöver du adrenalin för att prestera bra, men om du är väldigt spänd och nervös springer du sämre. Försök att göra en mental koll då och då under loppet. Fråga dig själv: Hur går det för mig? Hur känns det? Slappna av i händer och axlar och andas ordentligt. Då kommer det kännas lättare att springa.

9. Ta med en hejaklack. Spring loppet tillsammans med en kompis eller ta med dig vänner och familj som stöd. Tanken på att någon hejar på dig kommer att ge dig nya krafter när du är trött. Det är dessutom lättare att springa när du har någon att fira målgången med.

10. Njut av loppet, oavsett om det är ditt första eller ditt 101:a! Löpning ska vara roligt. Är du besviken över din prestation så tillåt dig själv att tjura ett tag. Skriv sedan i loggboken och gå vidare. När du läser loggboken senare kan du undvika att göra samma misstag igen. Men kom ihåg att alla har dåliga dagar, och minnet av ett dåligt lopp kommer snart att blekna och ersättas med minnen från lyckade!

All information är hämtad från ww.asics.se

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!