Lagerrensning! Till kampanjen

Testa trail running

testa-trail

Ta en paus från asfaltdjungeln, ta på dina terränglöparskor och ge dig ut i skogen.

Vissa har tur och möjligheten att springa rakt ut i naturen. För många av oss andra, är det asfalt som möter oss utanför dörren.

Det kan vara både tidseffektivt och ha sin charm att ta joggingturen i asfaltsdjungeln, men ibland kan det vara skönt att låta asfalt vara asfalt, och istället ge sig ut och uppleva den härliga känslan av att springa på mjuka stigar, omgiven av vacker natur.

Goda skäl till att löpa i terräng:

1. Mer skonsamt för kroppen: Att löpa på hård asfalt kan ta ut sin rätt även på de starkaste knän och ryggar. På stigar är underlaget mjukare, vilket är mer skonsamt för lederna. Du får helt enkelt mer naturlig dämpning från underlaget.

2. Du glömmer att du är trött: När du springer i terräng, med konstant variation i underlaget, många riktningsförändringar och oförutsedda hinder, tvingas du att koncentrera dig mer. Du måste titta var du sätter fötterna och var du springer. Då blir det mindre tid till att känna efter om du är trött.

3. Effektiv träning: Det varierade underlaget, och stigarna som går upp och ner, gör att tempot varierar, och du utför egentligen en form av naturlig intervallträning. Det är guld värt för att kunna förbättra formen och stärka löpsteget. Dessutom behöver du jobba mer med både balans och styrka.

4. Tystnad: Terränglöpning handlar inte bara om själva träningen. I en hektisk och stressig vardag kan det vara skönt att komma bort från allt buller och bång. När du springer i terrängen känns det ofta som att du nästan har det helt för dig själv. Det är bara du och naturen. Det är ett utmärkt sätt att helt koppla av och ladda batterierna.

5. Naturupplevelser: Det vackra ljuset i skogen, vitsipporna som dyker upp på våren, eller kanske till och med en älg i solnedgången. Att löpa i terrängen bjuder på möjligheten att få otroligt många fantastiska naturupplevelser.

6. Kul: Sist men inte minst är det otroligt roligt att springa på en stig. Det är lätt att man blir beroende när man tar på sig löparskorna och ger sig ut i terrängen.

Det finns alltså inga ursäkter för att inte testa på terränglöpningstrenden.

Välj terränglöparskor

Terränglöpning, eller trail running som det ofta kallas, kräver egentligen inte så mycket utrustning. Om det är något du bör prioritera, så är det ett par bra skor. Medan löparskor för asfalt är avsedda för löpning på relativt jämna och hårda underlag, är terränglöparskor utformade för att ge dig bästa grepp och stabilitet på stigar och i ojämn terräng.

Medan en asfaltsko vanligtvis har en lätt och luftig ovandel, som snabbt går sönder om den träffas av till exempel en kvist, är överdelen av terränglöparskon utformad för att tåla mycket mer.

testa-trail2

Lycka till med terränglöpningen!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!