Säsongsrensning! Upp till -50% på sommarens favoriter! Till kampanjen

Kom igång med löpning på löpband

Om du är ute efter ett effektivt motionspass och vill öka kontrollen är löpbandet perfekt för dig. Att springa på löpband är också ett utmärkt alternativ när du inte kan vara utomhus.

Träna löpteknik

– Med löpband har man full kontroll över intensiteten, hastigheten och lutningen – och kan dessutom träna löpteknik, berättar Frederic Mignotte, XXL:s kategoriansvarig inom löpning.

Mignotte förklarar att eftersom ett löpband låter dig hålla jämn fart på ett jämnt underlag är det ett utmärkt sätt att verkligen jobba på sin löpteknik.

– Se till att hålla upp höften och landa på foten rakt under dig. Armarna ska hållas i ungefär 90 graders vinkel. Se till att ha en bra hållning och rikta blicken framåt, säger löpexperten.

löp på löpband 1

Att springa på löpband i 10 minuter kan vara ett bra sätt att komma igång – litegrann är bättre än ingenting!

Är du nybörjare? Börja lätt

Om du är helt ny är det viktigt att du börjar i rätt tempo – gå inte ut för hårt! Det förstör både träningsviljan och i värsta fall skadar du dig.

– Du ska inte behöva bli svimfärdig för att träningen ska löna sig. Ett bra pass handlar inte bara om att svettas och bränna kalorier, säger Mignotte.

Du ska värma upp kroppen ordentligt innan du skruvar upp tempot på riktigt och ger allt.

– Träning kan till exempel vara att man går i rask takt i några minuter, beroende på vilken nivå man ligger på. Det finns risk för skador om man kör för hårt, och därför är det bäst att arbeta sig uppåt gradvis, säger han.

löp på löpband 2

Att träna i intervaller är alltid en god idé, oavsett om du är erfaren eller nybörjare.

Ta hand om dina ben

– När man ökar träningsbelastningen kontinuerligt med tiden kommer man i form lättare samtidigt som man använder en trygg träningsmetod, säger Mignotte.

Att variera sig på löpbandet är viktigt både för motivationen och för att förhindra skador.

– Prova även att springa på olika sätt, ställa in lutning och intensitet och att variera farten. Underlaget på ett löpband är detsamma. När man ändrar och anpassar lutningen under passet blir det mer skonsamt för benen, som när man springer utomhus, säger Mignotte.

löp på löpband 3

När du springer på bandet kan du enkelt välja mellan hög och låg hastighet. Du har alltid kontroll över tempot och kan enkelt kliva av om du vill ta en paus.

XXL har flera löparskor som kanske passar dig. Se vårt sortiment här.

Intervaller på löpbandet

Att springa långt och länge inomhus kan vara enformigt i början. Att köra intervaller på löpband är en rolig och effektiv träningsmetod som du får ut mycket av. Genom att köra kortare träningsprogram och variera hastighet och lutning blir det mindre monotont och roligare när du tränar på löpbandet .

Det finns många bra intervallpass du kan köra på löpbandet. 45–15-intervaller, pyramidintervaller och 4 x 4 är intervallpass som är riktigt lämpliga för löpband. Börja alltid med några minuters lugn joggning innan du kör intervallpassen. Det är viktigt med uppvärmning.

Se vårt sortiment av löpband här

löp på löpband 4

Att äta och dricka tillräckligt är minst lika viktigt som själva träningen för att lyckas med motionspassen.

Vilka skor bör du välja?

Du bör använda löparskor för asfalt när du springer på ett löpband. Grundprinciperna för att välja löparskor för löpband är desamma som för när du väljer löparskor för utomhuslöpning, men du kan gärna prova med lättare skor. Löpband är ett mer skonsamt underlag jämfört med asfalt. Lättare löparskor gör att du får en bättre löprörelse och det blir lättare att fokusera på tekniken.

Att välja rätt löparskor kan vara lite svårt i början.

Se vår guide över löparskor här.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!