-30% på kläder från Puma!* Till kampanjen

Plogging


Plocka skräp medan du joggar? Med plogging kan du göra något bra för både den egna hälsan och miljön. Här får du veta mer om vad plogging är och varför det har blivit så populärt.

Nyhetsinslag om fåglar, fiskar och andra djur som har magsäcken full av plast blir allt vanligare. Bilderna som visas i inslagen vittnar om grymma öden för djuren.

Och siffrorna talar sitt tydliga språk. Om dagens utveckling fortsätter kommer det finnas mer plast än fisk i haven år 2050.

Om vi alla bidrar till att mindre skräp hamnar i havet och istället lägger det i soporna och återvinningen, kan de dystra framtidsutsikterna förhindras.

Ett sätt att bidra är att delta i fenomenet plogging, som har tagit fart de senaste åren.

Vad betyder plogging?

Plogging är en sammansättning av orden plocka och jogga, och går ut på att du plockar skräp under löprundan.

Genom att plogga bidrar du både till att komma i form och till att undvika att plast och annat skräp hamnar i naturen eller i magsäcken på en fisk eller fågel. En extra bonus är att din närmiljö blir trivsammare!

Varför är plggoing så populärt?

Plogging är ett svenskt fenomen som har spridit sig till en rad andra länder. På Instagram och Facebook finns det ploggkonton och grupper skapade av miljömedvetna och träningsivriga människor från nästan hela världen – allt från Norden till länder som Indien och Argentina.

I en tid då allt fler blir medvetna om de miljö- och klimatutmaningar som vår planet står inför, är det inte så konstigt att plogging har blivit populärt. När du ploggar gör du gott för både din egen hälsa och miljön.

Jogga och plocka skräp


Hur kommer jag igång med plogging?

Allt du behöver för att komma igång med plogging är löparskor, träningskläder, en soppåse och en handske, för att slippa ta i det skräp som du hittar på gatan.

Som en bonus får du lite extra styrketräning genom att göra en knäböj för att plocka upp skräpet som du hittar.

Dags för nya löparskor? Se vår guide för att välja de rätta löparskorna!

Kreativa varianter av plogging

Tycker du att det känns lite pinsamt att springa runt ensam och plocka skräp? Ring en vän – eller fem – och få med dem. Det öppnar dessutom för att kombinera skräpplockningen med ännu roligare träningspass.

Ploggstafett

Vad sägs om en ploggstafett? Dela in er i lag. Den första ploggaren i varje lag måste plocka med sig tre bitar skräp innan den lämnar över till nästa ploggare i laget. Det här kommer garanterat att väcka allas tävlingsinstinkt.

Styrketräning med plogging i vilopausen

Skräpplockning är också perfekt att kombinera med ett styrkepass med den egna kroppsvikten.

Kör en styrkeövning, till exempel armhävningar, och utnyttja sedan vilopausen till att springa och plocka minst ett par bitar skräp. Därefter kör ni en ny övning. Fortsätt tills närområdet är rensat och ni har fått upp pulsen och tröttat ut musklerna.

Här kan ni antingen ha en bas där alla övningar genomförs, eller så kan ni täcka in ett större område genom att förflytta er till en ny plats för varje övning. Bestäm övningar och platser där ni kan stanna och genomföra dem på förhand, eller använd infallsmetoden.

Plogga


Promenera och plocka upp skräp

Föredrar du att promenera? Oavsett om du motionerar, går en runda med hunden eller ska till mataffären, är det suveränt att kombinera med en mikroinsats för miljön genom att plocka upp skräp som du stöter på längs vägen.

Det kanske allra viktigaste med fenomenet plogging är nämligen att det har bidragit till att framhäva vikten av att vi alla kan bidra. Först och främst genom att inte kasta skräp, men också genom att plocka upp det skräp som redan har hamnat på marken, och på så vis minska den mängd skräp som hamnar i naturen.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Börja plogga, du också!

XXL och miljön

Vi på XXL tycker att det är viktigt att införa åtgärder som bidrar till att minska vårt klimat- och miljöavtryck. Hållbarhet och etik är viktiga satsningsområden för oss. Några exempel på våra åtgärder är att minska förbrukningen av plastemballage, att installera solcellsanläggningar som levererar ström till varuhusen och att öka användningen av miljövänliga transporter.

Läs mer om XXL och hållbarhet här.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!