Säsongsrensning! Upp till -50% på mängder av varor Till kampanjen

Vintercykling – tips och råd om vilken typ av utrustning du behöver

vintercykling_5

Vad bör man tänka på när man ska cykla på vintern? Vilka dubbdäck ska du välja och vilken annan utrustning behöver du? Vi har samlat tips och råd som du behöver för att komma igång med vintercykling!

Att det är is och snö på marken behöver inte betyda att du måste sluta cykla. Allt fler vill cykla året runt eftersom det är bra motion och miljövänligt. I många fall tar det också mindre tid att cykla än att åka kollektivt eller med bil.

Vad ska man tänka på när man cyklar på vintern?

Det finns några saker som är viktiga att tänka på när man cyklar på snö och is. Det första är säkerhet. Som cyklist är du mer sårbar än i en bil och därför är det viktigt att säkerställa att du är synlig och säker på cykeln.

Bra bromsar är alltid viktigt, men ännu viktigare när det är kallt och halt. Därför bör du regelbundet underhålla cykeln. Tvätta och smörj kedjan ofta, kontrollera bromsbelägg och bromsklossar, reflexer och cykellampor.

Om du ska cykla på vintern måste du byta till dubbdäck så att du får ett bra grepp i snön och på hala vägar.

Många tror att man behöver en mountainbike för att cykla på vintern, men det är inte sant. Idag finns dubbdäck i nästan alla dimensioner. Därmed finns det dubbdäck till nästan alla cyklar!

Kläder för vintercykling

Under de kallaste dagarna kan det vara bra att bära mössa, balaklava eller en halsvärmare under cykelhjälmen. De skyddar både huvudet och nacken. Sportglasögon med klara glas är också användbart på vintern för att undvika kall luft i ögonen.

Se utbudet av cykelmössor för vintern här

Det är viktigt att du inte klär dig FÖR varmt! Därför rekommenderar vi att du använder ull närmast kroppen. Ull håller dig varm även om du svettas och blir blöt. Om du ska cykla i mycket högt tempo är syntetunderställ det bästa valet eftersom de transporterar fukt bort från kroppen. Ull är varmare än syntetunderställ.

Läs mer om trelagersprincipen här

Över det innersta lagret bör du bära en cykeljacka med ventilerande material i ryggen. Jackan bör också ha ett något längre bakstycke, en hög krage och långa ärmar. Det ger gott skydd på utsatta platser.

Se cykeljacka för vintern här

På underkroppen är det skönt med byxor som både värme, isolerar mot vatten och vind, men som även har god andningsförmåga. Du kan antingen köpa cykelbyxor med foder eller en vanlig överdragsbyxa och bära cykelshorts/-byxor under. Det viktigste för kalla och ruskiga dagara är att byxorna är vind- och vattentäta.

Se alla cykelbyxor för vintern här

Det är viktigt att skydda händerna när du cyklar i kallt väder. Därför rekommenderar vi vindtäta handskar eller vantar. Om det är väldigt kallt rekommenderar vi en hummerhandske eller att använda tunna ullvantar under vantarna/handskarna

Se utbudet av cykelvantar för vintern

Det finns cykelskor för vintercykling. Innan du väljer modell finns det några saker att tänka på. Ovandelen på vintercykelskor är extra isolerade och sulan är avsevärt styvare vilket gör att du inte får samma rörelse i foten. Det finns flera typer av sulor för vintercykelskor, men vanligtvis har de en grov sula med klackar och fästen. Se till att du köper skor med rätt fäste till pedalerna och för din typ av användning.

Skon bör också ha viss ventilation så att du blir av med fukten som kan byggas upp. Köp gärna din cykelskor i en storlek större så att du får plats med en ullstrumpa när det är riktigt kallt.

Cykelskor för vinter

Du kan också bära vanliga vinterskor, men se då till att välja en sko med en relativt styv sula. Det säkerställer att mer av trycket går ner i pedalen och du kan cykla snabbare.

Dubbdäck för vintercykling

Det finns framför allt tre typer av dubbdäck: däck med lite mönster och få dubbar, däck med mer, djupare mönster och flera dubbar samt grova däck med många dubbar och grova spår. Dubbdäckens funktion är att öka säkerheten för dig som cyklar på vintriga vägar. Du får ett bättre grepp med dubbdäck än med vanliga däck.

Vilka dubbdäck ska du välja? Det beror på var du ska cykla, vilken typ av underlag det är, hur långt och var du bor.

Smala dubbdäck passar bäst för dig som ska cykla i stan, vill ha bra fart och ska pendla. Här får du däck med 130-200 dubbar som ger bra grepp. Passar för dig som har hybridcykel eller cyklocross.

Ett medelstort däck är ett mångsidigt däck som passar de flesta cyklar. Detta däck har cirka 240 dubbar. Ju fler dubbar, desto bättre grepp, men det här däcket ger också mer motstånd och något lägre hastighet.

Dubbdäck med grova spår är bra att använda på is, snö och i mer krävande terräng. Många cyklar på fatbikes på vintern och då måste man ha grova däck. Dessa däck kommer inte att rulla lika bra som de andra dubbdäcken.

Kom ihåg att dubbdäck kan hålla i flera säsonger!

Se XXL:s sortiment av dubbdäck för vintercykling här


vintercykling_4


Tips från ivriga vintercyklister på XXL

Vi har pratat med våra kollegor Haakon Jensen och Thomas Vågan Pettersen, som båda är engagerade vintercyklister. De delar här med sig av några tips för dig som är cykelpendlare eller sportcyklist och vill cykla på vintern.

Tips för vintercykling för pendlaren

Skaffa en cykel med skärmar eller montera på skärmar. På hösten och när det är lite regnigt är detta otroligt användbart och håller både dig och din cykel rena och torra.

Skaffa bra regnbyxor och jacka, samt skoskydd att ha över skorna. Här måste kläder anpassas till längden och intensiteten på cykelturen och om du använder en elcykel eller inte. För en klassisk cykel krävs något mindre kläder än elcykel.

Kom ihåg att ha bra lampor fram och bak på din cykel! Detta är obligatoriskt och det är oerhört viktigt att synas. Många elcyklar har detta färdigmonterat.

Om du ska cykla på vintern behöver du dubbdäck. XXL har flera olika typer av dubbdäck från Schwalbe. Läs på cykeln vilken dimension du har (till exempel 40 eller 45 mm bredd) Sedan kan du använda informationen och köpa samma dimension på dubbdäcken.

XXL har produkter med termoegenskaper så att du inte behöver frysa. En bra jacka och byxor kan rekommenderas. GORE Thermo-produkter har isolering och är vattentåliga.

Bra handskar – XXL har cykelhandskar och vantar från Craft, GORE och White som passar bra för vintercykling. Många av dessa har också reflekterande detaljer som passar bra på vintern/hösten.

Glasögon med klara glas! När det regnar eller om du får kall vind i ögonen i vinter rekommenderar vi sportglasögon med klara eller ljusa glas. XXL har glasögon från Oakley, CEBE och White som har dessa egenskaper. Detta förhindrar både vatten och skräp i ögonen.

Tips för vintercykling för sportcyklisten

Du behöver också skärmar och lampor, precis som ovan.

Bra, varma cykelskor för ökad komfort. XXL har flera olika vintercykelskor från Northwave. Extra tips! Använd även skoskydd för extra värme och för att förhindra att vinterskorna blir smutsiga. BOA och kardborreband försämras i kraftigt regn och smuts, liksom av saltrester som sätter sig under vintern. Temperaturen med vinterskor är dock mycket individuell. Vissa personer fryser vid 5 grader även med vinterskor. Köp gärna vinterskorna i en storlek större än vanligt. Då håller du värmen lättare och du får plats med en ullstrumpa utan att det blir trångt.

Bra handskar och varma kläder med ventilerande egenskaper. På vintern bör du använda termokläder, medan du på hösten kan bära cykeljackor som är vattentäta och tål lite väder. XXL har GORE och Craft som levererar regnkläder till aktiva cyklister.

Strava? Gör pendlingen roligare genom att logga dina cykelturer med en sportklocka eller cykeldator från Garmin eller Wahoo. Ta gärna omvägar för att få mer träning och variation i vardagen.


Vi önskar dig god cykling i vinter! Tveka inte att kontakta våra medarbetare i butikerna om du har några frågor.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!