Ska du cykla när det är mörkt?

Cykla i mörker 1

Ska du cykla i mörkret? Här är allt du behöver veta om kraven på ljus och reflexer när du cyklar i mörkret.

Flera av oss väljer cykeln som transportmedel året runt. Med introduktionen av elcyklar har det blivit alltmer populärt att cykla under höst och vinter. Det är bra för både miljön och för hälsan. De kortare dagarna ställer dock större krav på att både vara synlig och kunna se tillräckligt bra när man rör sig i trafiken.

Det finns tydliga regler för användning av ljus och reflexer när du cyklar. Om du inte följer dessa kan det svida i plånboken. då du riskerar böter om du stoppas av polisen utan ljus. Mycket värre är att du gör det svårt för bilister att se dig i tid, vilket kan få ödesdigra konsekvenser. Dessutom riskerar du att inte se hinder i vägbanan. Att följa reglerna för användning av ljus och reflexer är en enkel investering i en säkrare cykelvardag.


Vilka krav ställs på cykeln?

Om du ska cykla i mörker måste cykeln vara utrustad med både belysning och reflexer.

Cykellampor
Det är obligatoriskt att ha cykellampa både fram och bak. Att bara använda en pannlampa är inte ett godkänt alternativ. Det är inte heller tillåtet att fästa en pannlampa på cykeln om lampan är bländande.

Baklyktan ska kunna visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Lampan får vara av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.

Strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.

Se alla våra cykellampor här

Cykla i mörker 2


Reflexer
Du måste ha en röd reflex bak på cykeln. Dessutom måste båda sidor av pedalerna vara utrustade med vit eller gul reflex. Om du använder klickpedaler utan möjlighet att fästa en reflex måste cykeln ha en reflex på pedalarmarna. Reflexerna måste vara av en godkänd typ. Reflexer på ekrar och däck är att rekommendera för ökad visibilitet i trafiken.

Tänk på att om du har en tillkopplad cykelkärra ska den ha en röd reflex bakåt eller en baklykta som kan visa rött ljus bakåt om reflex saknas.


Cykelkläder
Det finns inga krav på kläderna du cyklar i. Men att välja cykelkläder i signalfärger och/eller med reflexer gör dig ännu synligare under de mörka cykelturerna.

Se vårt stora utbud av cykelkläder här

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!