Sparkcyklar för alla

sparkcykel 1

De senaste 15 - 20 åren har sparkcyklar blivit allt populärare bland barn och ungdomar. Idag finns det även vuxenmodeller som är designade för att användas i stadsmiljö. Fördelarna med en sparkcykel är många men framförallt är de enkla och smidiga att ta med sig överallt.

Varför köra sparkcykel?

Det går snabbare att ta sig fram än att gå, ger bra balansträning och är roligt! Vill man använda sin sparkcykel för lek och tricks finns det många modeller som är utvecklade för just detta.
 
En del sparkcyklar är tillverkade för att enkelt kunna fällas ihop och tas med på bussen, tunnelbanan eller i bilen. En sparkcykel kommer oftast med ett höj- och sänkbart styre vilket gör det enkelt att justera höjden när barnet växer.
  
Sparkcyklar för barn 2 - 5 år
För de allra minsta barnen finns det även sparkcyklar med tre hjul, två fram och ett bak, vilket gör det enklare att hålla balansen. En sparkcykel är väldigt bra för att träna upp balansen, men även bra för att göra sig bekant med trafik- och cykelregler redan från tidig ålder.

Det är också bra fysisk träning att sparka iväg på en sparkcykel. Den som styr bestämmer farten vilket gör den lätt att hantera även för små barn, så länge storleken är anpassad för barnets ålder.

Sparkcyklar med tre hjul har ofta mindre hjul och kullager som rullar trögare och därmed begränsar hastigheten och förbättrar säkerheten. Fallhöjden är låg från en sparkcykel och bromsen är lätt att använda. Ett alternativ till sparkcykel är en balanscykel. En balanscykel saknar pedaler och barnet sitter på den och sparkar fram cykeln med hjälp av ben och fötter. Det gör den till ett bra första steg för de minsta när det är dags att förbättra balansen och lägga grunden för en bra cykelupplevelse.

Större barn och juniorer
För större barn och juniorer är det sparkcyklar med två hjul som gäller. Två hjul ger också balansen lite extra träning. Därför är det bra att så småningom gå över till två hjul. När barnet är redo för detta är helt individuellt, baserat på barnets mod, motorik och balans.

Det finns flera olika modeller att välja mellan: hopfällbara eller inte hopfällbara, trick- och stuntsparkcyklar och modeller speciellt utvecklade för längre sträckor. Vissa modeller har även ett litet fotstöd som gör att sparkcykeln enkelt står upp. Sparkcyklar är oftast tillverkade i aluminium och stål som gör att de får låg vikt och bra tålighet. På de större modellerna är hjulen oftast 120 eller 140 mm i diameter. Större hjul rullar bättre och blir inte lika påverkade av ojämnheter i underlaget. Cykeln blir därför också mer stabil, får hjullagren att rulla lättare och bromsen blir mer effektiv.

Olika typer av sparkcyklar

sparkcykel 2


Stuntsparkcykel 

Fler och fler barn och ungdomar använder sin sparkcykel till att göra tricks och stunts. Det ställs högre krav på stuntsparkcyklar då de utsätts för större slitage och belastning. De brukar inte vara hopfällbara och har oftast lite mindre hjul, 70 - 110 mm, då man oftast rullar med dessa på banor eller ramper med plant underlag. Hjul och fälgar är också gjorda av mer slitstarka material. Många använder gärna en modell tillverkad i titan för att göra sparkcykeln ännu lättare, populärt bland professionella åkare och en fördel när man ska hoppa och utföra tricks.

Sparkcykel för högre hastigheter
En rad modeller är tillverkade för att åka med i hög fart och pendling. De har oftast hjul på 110 - 120 mm i diameter för att bästa möjliga komfort när man ska transporteras längre sträckor. De stora hjulen dämpar ojämnheter i underlaget bra och ger högre hastighet. Dessa modeller är främst utvecklade för äldre barn och vuxna.

Terrängsparkcykel
Terrängsparkcykeln har stora hjul med luftfyllda däck. De är upp till 200 mm i diameter och har en maxvikt på upp till 100 kg. Cykeln är solid och anpassad för grövre underlag som exempelvis grusvägar. Dessa riktar sig till den vuxna användaren då de ofta kan komma upp i höga hastigheter. Modellen brukar inte vara hopfällbar och har som regel en större plattform där man står. Terrängsparkcyklar har ofta bättre och kraftigare broms. De luftfyllda, stora hjulen ger bra komfort och det går utmärkt att ta en tur på skogsvägar och stigar.

Säkerhet på en sparkcykel

  • Oavsett om användaren är liten eller stor, så är hjälm och handskar en nödvändighet när man använder en sparkcykel.
  • Låt barn börja med en modell som är anpassad efter behov och erfarenhet. Säkerhet först! Det är ingen vits att starta med en sparkcykel som har 2 hjul.
  • Jämför sparkcykeln med en vanlig cykel och vänta med att låta barnet färdas i trafiken innan det är redo att hantera bromsen i kritiska situationer.

På XXL hittar du mängder av sparkcyklar,
du hittar vårt stora utbud här.

 

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!