Roliga vinterlekar med barn

vinteraktiviteter_1

Jullov, sportlov och påsklov är efterlängtade veckor för många. Och så länge man har varma kläder som tål snö och vind behöver man inte stanna inomhus. Frisk luft i kombination med roliga och engagerande utomhusaktiviteter är en säker vinnare för både barn och vuxna. Här följer några tips på roliga vinteraktiviteter att göra tillsammans med barnen.

Åka pulka

Att åka utför är kul för både unga och gamla. Allt du behöver är en backe och något som tar dig nedför backen. På XXL hittar du både snowracer, pulkor och stjärtlappar.

Pulkaåkning är också ett bra tillfälle att få lite motion samtidigt som du får kvalitetstid med barnen. När du har åkt ned springer du eller går du snabbt upp igen. Dra kidsen efter dig så får du ett tufft träningspass!

Och förstås, sätt säkerheten främst och kom ihåg att alltid använda alltid hjälm.

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med vinterlöpning

Skridskor

Att åka skridskor tillsammans är roligt för både barn och vuxna. Spela hockey, träna på piruetter eller åk ikapp. Möjligheterna är många.

För de allra minsta nybörjarna kan det vara smart med en läskback eller något annat de kan stödja sig mot på isen. Hjälm är ett måste när man åker skridskor. Det gäller både stora och små åkare.

Kom även ihåg att slipa skridskorna! Det är både roligare och lättare att åka på nyslipade skridskor.

Skidlek

Skidlek handlar – som namnet antyder – om att leka med skidor på fötterna. Det gör skidåkningen till en bra aktivitet där barnen har roligt samtidigt som de får träna skidteknik, balans och koordination.

Du kan enkelt bygga egna skidlekbanor om det inte finns någon i närheten av dig. Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Roliga aktiviteter inkluderar orgeltramp, slalom och backhoppning. Låt barnen prova både med och utan stavar.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt längdskidor till barnen

Friidrott i snön

Friidrott är kul och kommer säkert att väcka tävlingsinstinkten hos somliga!

Skapa en tävling med till exempel längdhopp, kasta snöbollar i en hink, spjutkast med skidstav, stafett och annat man kommer på tillsammans. Kan förstås även göras utan snö.

Bygga en snögrotta

Leta upp eller skotta upp en stor hög med snö. Använd en ordentlig snöskyffel och gräv dig in. Se till att taket håller och var noga med att märka ut snögrottan väl när den är klar så att ingen trampar i den.

Gör en snölykta

Gör en ring av snöbollar, cirka 40–50 centimeter i diameter. Lägg sedan en ny ring ovanpå, något mindre än den första. Fortsätt med ringar uppåt till en pyramid tills toppen är nästan helt förseglad. Tänd några värmeljus och sätt inuti och täck grottan på toppen med en snöboll eller två. 

vinterlek_1

Flaskbana

Ta en läskflaska av plast och fyll den med vatten. Om man fyller flaskan helt full går den snabbare, men det kräver också mer av banan så att flaskan inte spårar ur.

Tryck den liggande läskflaskan halvvägs ned i snön i ett medlut och dra flaskan nedåt för att forma en ”bob-bana”. Gör mjuka svängar, tunnlar och hopp här och där, det gör banan mycket roligare.

Skicka sedan ned flaskan från toppen så ser du snabbt var förstärkningar och doseringar behövs. Ordna en tävling och se vems flaska som kommer ned snabbast. Tips! Spola banan med vatten och låt den frysa över natten. Då kommer det att gå undan!

Tända en brasa

Om det är snö kan man kombinera en skidtur eller promenad med att tända en brasa. Sitt runt brasan och grilla marshmallows eller annan mumsig lägereldsmat.

Aktiviteter utan snö

Alla har inte turen och har snö utanför dörren. Därför vi har vi även tänkt ut några roliga aktiviteter utan snö.

Rebuslopp

Rebus är en klassiker som kan göras på flera olika sätt.

Om små barn ska vara med kan du göra en bildrebus. Då kan du klippa ut bilder av olika djur och hänga upp i träd, på lyktstolpar eller runt om i trädgården eller skogen. Barnen måste då komma på namnen på dessa djur.

Om lite större barn är med kan man också ha med olika djurspår.

Bokstavsrebus är en rolig klassiker. Sätt ihop bilder som så småningom bildar lösningsordet. Man kan också låta varje rebus ge ett lösningsord om var nästa uppgift är.

Aktivitetsrebusar är också kul! Här är det en aktivitet på varje station. Exempel: kasta en boll i en hink, räkna antalet mynt i ett glas eller kasta pil på ballonger för att få tag på nästa uppgift.

Reflextur

När mörkret faller är det lite extra spännande med en promenad. Om du har möjlighet kan du hänga upp reflexer längs banan i förväg. Om inte, kanske någon i gruppen kan gå lite i förväg och hänga upp dem. Då kan barnen lysa sig fram med ficklampor och hitta vägen.

Du kan också förvandla turen till en skattjakt där barnen lyser sig fram till en liten överraskning.

Hinderbana i skogen

Kort eller längre, endast din fantasi sätter gränser för vad du kan göra! 
Här är några förslag:

Hoppa över eller balansera på stockar

Balansgång på stubbar

Klättra upp i ett träd eller upp på en sten och ned igen

Hoppa mellan kottar på marken

Ta ett rep och gör en labyrint eller ett spindelnät mellan två träd

Gör en hinderbana anpassad till deltagarnas nivå.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!