På utflykt med barnen - tips för en härlig naturupplevelse!

Hiking med barn

Ta med barnen på små och stora upplevelser i närområdet. Det är inte bara spännande och roligt, det stimulerar också nyfikenheten och lägger grunden för ett intresse att fortsätta vara ute i naturen även när de blir större. Här får du några tips på vad du bör tänka på för att få en så bra utflykt som möjligt.

Naturen är verklig skattkammare och en fantastisk plats för barnen. Här finns det möjligheter att leka och utforska, använda alla sinnen och massor av saker att lära sig. De av oss som blir introducerade för friluftsliv i tidig ålder har en benägenhet att vilja fortsätta vara ute i naturen genom hela livet. Att lära barnen att uppskatta skog, natur och djurliv är också ett bra sätt att lära dem hur viktigt det är att vi respekterar vår omvärld och att vi tar hand om den.

Har du inte nära till naturen? Upptäck andra saker i ditt närområde – besök parken, stranden eller en annan del av området du bor i.

Hiking med familjen

TIPS FÖR EN LYCKAD TUR

Här får du några enkla råd att följa när du ska ta med barnen på en tur.

Låt barnen vara med vid planeringen

Ett sätt att få barnen engagerade och intresserade är att involvera dem i planeringen. Prata om alla spännande saker ni kan få uppleva i naturen; kanske blir det en fisketur, finns det kanske ett berg med fantastisk utsikt att bestiga eller ligger det en äventyrsskog i närheten att utforska?

Kom ihåg mat och dryck

Man blir hungrig av att vara ute i skog och mark. Packa med näringsrik mat, snacks och fika så det går lätt att fylla på tomma magar under turen. Genom att hålla blodsockret uppe när man är ute och vandrar blir det också mycket lättare att behålla motivationen!

Bra kläder

Klä barnen och dig själv rätt. Skalkläder som är vatten- och vindtäta är bra som yttersta lager. Viktigt också att plaggen under har bra ventilation dvs. andas bra så att man inte blir för varm när man är ute och rör på sig. Välj också vattentäta skor; då klarar man även en liten regnskur och slipper att bli blöt om fötterna. Ha med ett ombyte i ryggsäcken, det är inte roligt att börja frysa varken för stora eller små vandrare. Tänk på att se till att barn -som oftast rör sig lite mer än vuxna- inte blir för varma, klä dem i flera lager så är det enkelt att justera temperaturen för bästa komfort.

Låt barnen utforska i lugn och ro

Stressa inte för att komma fram till målet. Barn vill få tid att utforska och upptäcka i sin takt. Hellre en kortare tur än planlagt och att barnen får en fin upplevelse. Allt eftersom barnen får mer erfarenhet kan utflykterna och promenaderna bli längre och mer utmanande.

Lek med barnen

Delta i leken och utforskandet av naturen. Gemensamma upplevelser, oavsett om det handlar om att plocka kottar, bär eller leka kurragömma i skogen, är all lek ett bra sätt att få närhet och umgås med sina barn.

Dela utflyktsminnen med varandra

Prata om utflykten efteråt och titta på bilder tillsammans, det väcker lusten att vilja dra ut igen!

Se vårt utbud av skalkläder till barn och junior här

Se också vårt stora utbud av vattentäta skor här

Läs också!

Första gången du ska tälta? Välj rätt tält

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!