BOOT FITTING

Bootfit 1

BOOT FITTING - FÅ SPECIALANPASSADE ALPINA PJÄXOR AV XXL

De flesta av oss har en någon gång fått skiddagen förstörd av smärta i fötterna när vi åker skidor. Har du upplevt detta kan det naturligtvis vara så att du ha fel storlek eller styvhet på pjäxan, läs mer om hur du väljer rätt alpina pjäxor här. Alla fötter ser olika ut, vilket innebär att det är vanligt att din nya pjäxa inte kommer att passa din fot perfekt. Detta kan bero på ojämnheter på foten, broskbildning, klämda nerver, dålig blodcirkulation, gamla skador eller många andra anledningar. Detta i sin tur kan leda till domningar, smärta i tårna, tryck på ömma punkter eller generell ömhet och blåmärken. Det viktiga är att de flesta av dessa problem enkelt kan lösas genom boot fitting!

"Boot fitting" betyder i praktiken individuell anpassning av den alpina pjäxan. De flesta alpina pjäxor har många komponenter som kan justeras för att få den att passa din fot exakt. Om du har problem med antingen foten eller pjäxan rekommenderar vi dig att besöka skidavdelningen i ett av våra XXL-varuhus. Där kan vi hjälpa dig att anpassa skalet och innerskon i pjäxan eller ordna en specialanpassad sula.

Anpassning av inläggssulor

Det enklaste knepet för att få en bättre passform på pjäxan är skaffa en specialanpassad sula. En sula anpassad efter din fot har den primära funktionen att hålla foten på plats i pjäxan. Detta gör att du undviker att foten glider omkring inne pjäxan, något som kan påverka din skidåkning. Detta gör också att du får minskad trötthet i ryggen, benen och fötterna. Det eliminerar också problemet med att fotbågen blir platt, som kan göra att pjäxan känns både för kort och för smal. Genom att stabilisera foten får du också bättre kraftöverföring till skidan, bättre precision och det blir lättare att åka skidor med god balans. Dessutom ökar komforten avsevärt! Vi rekommenderar alla skidåkare, nybörjare som experter, att använda en specialanpassad sula vid skidåkning. Vi erbjuder specialanpassning av sulor från BootDoc ​​i alla våra butiker.

"Boot fitting" - specialanpassning av innerskon och skalet

För att anpassa pjäxan till din fots anatomi/utformning används värmebehandling i en specialanpassad ugn som finns på skidavdelningen i alla XXL varuhus. När värmeprocessen är klar så sätts pjäxorna på foten i några minuter. Nu kommer det uppvärmda skalet och innerskon att anpassa sig till din fot, och efter nedkylning har du en pjäxa som passar anatomiskt perfekt till din fot. Denna anpassning håller över flera säsonger. Skulle du behöva göra processen på nytt, på grund av ändringar av formen på din fot, så är det också möjligt. Processen med värmebehandling kan göras flera gånger för att skapa mer utrymme, men när pjäxan har utvidgats så kan den inte återgå helt till sin ursprungliga form.

Pjäxans bredd har lika mycket påverkan som längden när det kommer till att få en bra passform. Pjäxor kommer vanligtvis i tre olika passformer - smal, medel och bred. En pjäxa där bredden är korrekt justerad över fotbladet och vristen kommer naturligtvis att vara mer bekväm, men ger också mycket bättre precision i skidåkningen. Genom att värma pjäxan kan man ändra pjäxans bredd flera millimeter. Till exempel kan en pjäxa från Salomon eller Atomic bli upptill 6 mm bredare över lästen (framfoten) och 5-10 mm bredare över ankeln. Detta innebär att en medelbred pjäxa (cirka 100 mm) enkelt kan anpassas till en person med en bredare fot och ge en skräddarsydd känsla och passform till foten. Läs mer om alpina pjäxors bredd här. Genom att använda ”padding” som sätts över fotens extra ömma punkter innan du kliver ned i pjäxan efter värmebehandlingen, kan du dessutom skapa extra utrymme för dessa speciellt känsliga punkter.

Förutom att ändra formen på pjäxans skal och innerskon så att den passar dig perfekt, finns det många andra sätt att göra justeringar. Till exempel kan du justera spännena för att skapa mer eller mindre plats för foten och vaden. På vissa modeller går det även att ändra överskalets framåtvinkel, vilket gör det möjligt att anpassa pjäxan utifrån din åkstil.

Hur lång tid tar processen?

Processen med uppvärmning, anpassning och nedkylning tar bara 10-15 minuter! Om ytterligare anpassning är nödvändig kommer det naturligtvis att ta lite längre tid. Vår personal ger sig inte förrän du har en pjäxa som ger dig en fantastisk skidupplevelse!

Efter nedkylningen, vänta minst 3 timmar innan du använder pjäxorna.

Hur mycket kostar boot fitting?

Om du köper pjäxor hos oss får du boot fitting helt utan extra kostnad! Om du redan har köpt alpinutrustning någon annanstans kostar boot fitting 199:-.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis cykelservice och 60 dagars nöjd kundgaranti