Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider /

Köpa snöskor

 

Med snöskor har du möjlighet att uppleva naturen på ett nytt sätt. Ett otroligt smidigt sätt att ta sig fram när du annars skulle badat i snö! Snöskor som du köper hos XXL är alltid kvalitativa vilket gör att det är en investering som du kommer kunna använda vinter efter vinter.

Funderar du över hur snöskor fungerar? Här kommer en del fakta om användning av snöskor.

Tips och råd

Att gå med snöskor är lätt att lära sig. Du ska gå helt normalt och du kan gärna ta hjälp av stavar. Det gör att du tränar hela kroppen och dessutom är det otroligt roligt. Dra inte fötterna genom snön utan lyft på knäna det blir för jobbigt om du har mycket snö på snöskons ovansida och klorna får mycket bättre fäste. 

Är det brant bör du ta kortare steg eftersom det blir tungt med långa steg. I uppförsbacke bör du gå med bestämda och aktiva steg då får du bättre fäste.

I uppförsbacke med mycket lössnö bör du gå ”saxa” (fiskbensmönster) , använd stavarna precis som när du åker skidor. När det går utför är det bäst att sänka rumpan och få tyngdpunkten bakåt, håll stavarna bakom kroppen. Håll ett tempo som du vet att du klarar av, det är fort gjort att energin tar slut med snöskor i lös snö.

Det är stor skillnad på snöskornas storlekar. Ska du gå länge i djup snö med packning, bör du köpa ett par stora snöskor. Om syftet är kortare sträckor, till och från stugan kan det hålla med mindre och kortare snöskor. Tänk på att storleken på snöskorna i förhållande till din vikt styr om du går på snön eller om du sjunker ner i snön. Läs noga igenom information om varje snösko före du köper.

 

Vem använder snöskor?

- Jägare och vildmarksfolk

- Alpinskidåkare som använder snöskor upp och åker skidor ner

- Motionister som söker nya utmaningar

Jakt- och vildmarksupplevelser på snöskor

Detta är den mest traditionella användning av snöskor och härstammar från eskimåer och nordamerikanska indianer. Mycket har hänt i utvecklingen, och upplevelsen av att gå med moderna snöskor i en stilla vinterskog, ja det bara måste prövas. De lätta snöskorna, som är gjorda av aluminium, plast och något elastiskt har bra bindningar och perfekt passform. Vid ”normal” gång, ser du att nästa steg passar perfekt intill snöskon

bak. När du lyfter knäna släpar bakänden ner i snön medans toppen går upp. Efter en stund tänker du inte ens på att du går med snöskor, det känns precis som att gå hemma i vardagsrummet. Kommer du till isigt underlag vill stegjärnet under bindningen säkra ett perfekt grepp. Välj snöskor mellan 30 och 36 tum beroende på personvikt, vapen och packning. Läs information om kapacitet före du väljer/köper.

 

 

Träning med snöskor

Har du dålig teknik på längdåkningsskidor, inget stort intresse för vaxning och ogillar nedförsbackar? Prova snöskor! Få med dig en vän och kom igång. Snöskor är socialt!

Träningssnöskorna kan användas både till träning och till vandring. Storlek för en träningssnösko är mellan 21” och 25” i längd. Köp inte 30” eller 36” till träning, de blir allt för långa och olämpliga till syftet. Springskorna är smalare och kortare än gåskorna. När du springer sätts foten i marken på samma ställe som under en joggingrunda. För att uppnå bra träningseffekt måste man utsätta kroppen för en belastning utöver den vanliga aktiviteten under lite tid.

Vad krävs för att kunna träna med snöskor?

I tillägg till snöskorna behöver du varma skor och damasker. Stavar rekommenderas.

Fördelar med att träna med snöskor:

- Effektiv träning- styrka och uthållighet
- Frihet- du kan träna var du vill
- Säkerhet det är svårt att skada sig med snöskor
- Socialt
- Tekniskt enkelt lätt att lära
- Matcha takten efter egen fysik
- Med bra fysik/kondition kan du gå i alla typer av snöförhållanden
- Vandra med variation för att få extra bra träning

 

Toppvandring med snöskor

Många har funnit glädjen i fjällen med snöskor, skidor eller snowboard. Väl på toppen blir det en lyckad vandring med snöskor och en ryggsäck med monteringsmöjligheter för skidor eller bräda för att sedan ta dig ner.

 

Klä dig rätt

som om du skulle ta en längdåkningsdag när det fort blir kallt om fötterna. Ta på dig kläder som andas (god ventilation) och som inte gör dig kall även om du svettas. Skorna kan vara ett par lätta vandringsskor eller andra skor/kängor som du använder när det är kallt. Vi rekommenderar även damasker som hindrar snön från att komma in i skorna samt att du blir varmare runt bena. Damasker är extra viktigt i lössnö.

Du kan använda vanliga stavar, men kommer fort märka att det är smart att använda teleskopstavar med snötrinsa. Längden på staven bör vara något längre än stavgång, faktor 0,75 x kroppslängd.

Välj lätta snöskor. En bra snösko kostar lite mer än en vanliga vandrings/stug-snöskor men bindning, ram och duk är starkare, spänstigare till aktiv gång i olika sorters terräng. Dyrare snöskor tål även mer sten och isigt underlag.

Guider
Toppen på sidan