Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider / Klädavdelningen / Klä dig rätt på vintern / Klä dig rätt på vintern

Klä dig rätt på vintern

När vi är fysiskt aktiva så producerar kroppen värme. Blir det för varmt så vill kroppen sätta igång att kyla av sig genom att utsöndra svett. Det kan bli ett problem under vintertid, men är oproblematiskt om du är ordentligt klädd.


Hemligheten bakom det att klä sig ordentligt består egentligen av två saker:

  • Transportera svetten bort från huden för att hålla den så torr som möjligt.
  • Hålla kroppen varm och god.

Klä dig i flera lager

Denna principen går ut på att ha kläder i olika lag som har olika funktioner. Om du känner till dessa principerna så kan du vara säker på att du får en ypperlig utflykt. Orsaken är enkel: du uppnår att de två enkla principerna, svett och överskottsvärme transporteras från kroppen samtidigt som du inte blir kall. 

För enkelhetens skull så kallar vi de tre lagren:

  • Underställ
  • Mellanplagg
  • Ytterplagg

Underställ

Det finns underställ i bomull, ull och olika syntetiska material. Bomull bör du aldrig använda närmast kroppen. När bomullen blir våt så klistras den inntill kroppen och du vill känna dig kall. Ull rekommenderas tryggt till de flest förhållandena. Den behåller värmen även om den blir blöt. Mjuk merino ull som i Ulvang och Iris är väldigt behagligt att ha närmast kroppen.

Se vårt sortiment av underställ till dam och herr
 

Trelagersprincipen ger dig känslan av att vara torr och varm. Till vänster så är det ett syntetiskt underställ från Bavac, en fleece och en skaljacka som andas.

 

Underställ av syntetiskt material går ofta under betäckningen tekniskt underställ som tex Craft och Lifa. Dessa transporteras fuktigheten väldigt bra från kroppen. Frågan är om man ska använda tekniskt underställ av syntetiskt material eller naturmaterial som ull. Det beror på aktivitetsgrad, utetemperatur och grad av svettning.

  • Ska du träna hårt så rekommenderar vi syntetisk, tekniskt underställ
  • Är din träning full med olika grader av belastningar, kombinerad med pauser så rekommenderas det ull. Om du inte tycker om att ha ull på huden, så kan du kombinera med ett teknisk underställ innanför ulltröjan. Då har du t.ex. Helly Hansens underställ som heter Warm, Lifa Prowool. De har kombinerat med tekniskt underställ närmast huden och ull utanför.  

För att se så att understället passar dig, så ska det sitta tight på kroppen men du ska fortfarande ha god rörlighet. Det ska inte glida upp längs med ryggen när du böjer dig. 

 

Mellanplagg

Mellanplaggets primära uppgift är att hålla dig varm och transportera fuktighet och överskottsvärme vidare bort från kroppen. Som mellanplagg rekommenderas det fleece eller ull. Fleece har som regel bra slitstyrka, god komfort och låg vikt. Transporterar även bort fuktigheten.

Det är i mellanlagret som du väljer antalet lag beroende på temperatur och aktivitet. Flera tunna lag ger dig goda reguleringsmöjligheter. För att begränsa vikten så kan man använda en fleece som har vindtätt innerfoder och om vädret tillåter så kan du också använda det som ett ytterplagg.

Kom ihåg att en varm, tjock ulltröja är smart att ha i ryggsäcken om du blir frusen. 

Ytterplagg

Också kallad skaljacka. Det yttersta laget är det viktigast och bör vara ett vindtätt plagg med goda ventileringsmöjligheter. De bästa skaljackorna har ett membran som släpper fuktighet ut men inte in. Det mest kända membranet är Gore-Tex som används av många textilproducenter. Triplepoint och Helly Hansens Helly-Tech är andra membraner som andas. Vattentäta ytterplagg kan också ha en ventileringsmöjlighet under armarna som är en stor fördel.

Överdelen bör ha en luva som rymmer en mössa när luvan är på. Fodringen på ytterplagget kommer självklart an på årstid och temperatur, men det kommer också an på val av mellanplagg. Det bästa är om ytterplagget har en dragkedja, gärna med vindklaff med kardborreband så att vindklaffarna sitter på plats.
 

En bra skaljacka med rymlig huva som kan stramas åt vid behov.

 

Mössor, sockar och vantar.

Var extra uppmärksam på huvudet – det är där du i regel mister mest värme. Gör det till en vana att alltid använda minst en tunn mössa. Ull och fleece är bra – helst kombinerad med ett vindtätt skikt.

När du väljer socker så ska du aldrig använda bomull. Bomull gör att du fortare får skavsår, och blir du blöt om fötterna så är strumporna oanvändbara. Det bästa är ull. Vid kyliga turer så bör de vara tunna innerst och tjockare ytterst. 

Vantar och handskar bör också vara av ull. Är det ordentligt kallt eller om du ska till fjället och åka skidor så är vindtäta handskar ett bra alternativ. Antingen så trär du de utanpå ullhandskarna eller så använder du bara dom. Det är en fördel om de vindtäta handskarna har ett uttagbart foder i fleece eller ull.

Guider
Toppen på sidan