Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider /

Guide till rätt alpinskidor

 Är det dags att investera i ny skidutrustning? 
Behöver du hjälp att fundera vilken typ utav skida som passar dig bäst? 

XXL hjälper dig! 
- Vi hoppas att när du läst om midja, vridstyvhet, skidlängdoch prisnivå - att du har blivit lite klokare och är närmare ett korrekt val för just dig! 

 


Olika typer av skidor

- Carving - för dig som tycker om att åka pistade backar.
Carvingskidorna lämpar sig bäst till preparerade backar.
Skidornas typiska mått ligger kring (spets, midja och bak) 105 – 70/75 – 95 millimeter. Den starka insvängningen, kombinerat med en smal midja, ger lättkörda skidor på fast underlag, men du faller lättare igenom i puder.
Ju kortare och mer insvängda skidorna är, desto lättare är det att köra korta och snabba svängar med, föredrar du mer fart på skidan så kan du ta en något längre skida. Om du gillar att köra i vanliga backar kan du tryggt välja carvingskidor med kraftig insvängning.


- All-mountain - för dig som gillar att utforska möjligheterna utanför pisten. 
Skidor som ligger mellan carvingskidor och de bredare freerideskidorna kallas ofta för all-mountain skidor.
Den här typen av skidor påminner mycket om carvingskidan men är något bredare.
Det gör att man behåller backegenskaperna men de fungerar även i puder och i offpist när det frestar.
Den extra bredden gör också skidorna mer stabila än smalare carvingskidor över snöghögar och liknande som gärna uppstår i backen sent på dagen.
Trenden i Europa är att den normala carvingåkaren nu väljer all-mountain för större valfrihet.

 

 

- Freeride - För dig som älskar att åka i ändlöst, orört puder utanför pisten.
På senare år är det en tydlig trend att puderskidor blir bredare och bredare.
I dag är det ganska normalt att måtten ligger kring 130 – 100/110 – 115 millimeter. 
Freeride är gjorda för att ge stor bärkraft oavsett om du åker i Japan puder eller om du åker i skarsnön på baksidan av åre!

Dessa skidor är bredare än en allmountain, den extra bredden gör att det kräver mer av skidåkaren för att kunna hålla skidan på kant i pisten än en smalare skida med mindre midja.

- Twintip/Park - För dig som vill ha en lekfull skida, både till att trixa och åka med.
Twintip-skidor är något som växt kraftigt de senaste åren. Twintip-skidan används främst i park och skog där åkaren vill ha möjlighet att landa och åka baklänges, därför har skidan en ”framände” även bak. Skidorna kommer i alla varianter, från mått som de typiska carvingskidorna till bredare freerideskidor
För många kan därför en twintip-skida med mediumbredd vara den perfekta skidan då den fungerar fint i såväl backen som parken som utanför pisten.

- Skidlängder
Det finns ingen mall för rätt skidlängd. Här har åkkänslan och åkarens erfarenhet större betydelse. Längre skidor kräver mer erfarenhet men kan i gengäld ge bättre balans i luften och högre fart, kortare skidor är å andra sidan väldigt lättanvända. Generellt kan man säga att carving bör vara kring 10-15 cm kortare än skidåkaren, puderskidor kring 10-15 cm längre, twintipskidor din längd (ska du skarva åt något håll så välj den som är något längre) och allmountain skidor din egna längd. 

 


- Längdstyvhet
Mjukare skidor i längdriktningen är lättare för nybörjare och andra som kör med låg och normal fart, men kan upplevas som ostabila i högre fart.
Mjuka carvingskidor är sköna att köra med och ger lätt och obesvärad körning. Skidor som är styvare på längden är tyngre att svänga med men blir i gengäld mycket stabilare i hög fart.
Därmed passar de bättre för åkare med erfarenhet.

Carving betyder skärning och skidorna ska skära (hela stålkanten ska ligga mot backen) genom svängen så att den främre och bakre delen av skidan följer samma spår genom hela svängen.
När du ska åka bör du försöka sätta skidorna på kant och pressa dem mot backen så svänger de av sig själva.
Är skidorna så längdstyva att det blir tungt att få mitten av skidan ner i backen blir skidorna också tungkörda. Då måste du hålla högre fart och luta dig mer i svängen. Därför kan man säga att styvare skidor ger större utmaningar till den som blir bra på carvingtekniken.

- Prisnivå
Ju mer erfarenhet du har med skidåkning desto mer utbyte får du av kvalitetsskidor i högre prisklasser. Det lönar sig att köpa skidpaket för då får du automatiskt rabatt jämfört med att köpa varje produkt enskilt. Har du erfarenhet lönar det sig inte att tumma på hundralapparna – åkegenskaperna i dyrare skidor är bättre än i billigare – så enkelt är det.

Är du hobbyåkare rekommenderas ett paket med carvingskidor, stövlar och bindningar från 4.000 till 6.000,- kronor. Då får en vanlig helgåkare bra utrustning. För 7 - 9.000 kronor får du det lilla extra.

Ett tips: Är du ute efter ett alpinpaket, börja med stövlarna. Att ha bra stövlar är A&O och därför bör du lägga störst vikt på dem. Sen väljer du skidor, stavar, hjälm och andra tillbehör som passar dina behov och din plånbok. Har du redan bra stövlar som du är nöjd med finns det också en del paketpriser för bara skidor och bindningar.

 

Orört puder på breda skidor är drömmen för många. 

- Damskidor
Alla tillverkare gör egna dammodeller
-Varför? 
- Jo, Damer har generellt lägre vikt och har en annan kroppsuppbyggnad än män.
Typiska damskidor har lägre vikt än motsvarande herrskidor och bindningen kan vara flyttat något längre fram på grund av olikheter i tyngdpunkten.
Dessutom är det flera tillverkare som lyfter bakbindningen ett snäpp för att man lättare ska kunna lägga vikten framåt på skidorna.
Knäna skall vara placerade rakt över tårna för bästa åkegenskaper. Men det är också stora skillnader på damers kroppsuppbyggnad så sortimentet bland märken och modeller är stort.
Vi tycker dock att det viktigt att poängtera att kvinnor behöver inte använda dammodeller för att hitta passande utrustning.

- Underhåll
När du har köpt nya skidor har du en unik möjlighet att utöka hållbarheten.
Vaxa (genom mättning) belaget så fort som möjligt så undgår du att den torkar ut redan efter en säsong vilket du riskerar annars.
Med rätt utrustning är det lätt att göra själv men du kan ofta få hjälp i butiker eller här på internetavdelningen när du väljer att köpa nya skidor 
Full preparering av nya skidor brukar kosta kring 400 kronor beroende på butik och upplägg.
Därefter bör du vaxa skidorna med jämna mellanrum – minst två gånger per säsong och ett tjockare lager över sommaren. Det är vaxen du ska köra på – inte belaget! 

De allra flesta skidorna är färdigslipade från fabriken.
För att skidorna ska fungera optimalt är det däremot viktigt att även underhålla kanterna. Det kan göras hemma med enkla slipverktyg som finns att köpa i de flesta sportbutiker, men kör man mycket bör man också lämna in skidorna till en professionell verkstad med jämna mellanrum.
Skidor som inte underhålls regelbundet förlorar lätt sina egenskaper vilket innebär sämre glid och fäste.

Torkar du av skidorna efter användning och förvarar dem på ett torrt ställe, är du bland de duktigaste i klassen - en klapp på axeln till dig!
Om du dessutom mättar skidan efter säsongen (en mjukare vax i lite större mängd som du inte skrapar av förrän det är dags att åka igen) maximerar du hållbarheten och skidglädjen!

Här har du några exempel på olika glider - kom ihåg att du måste smälta in vissa varianter! 

Guider
Toppen på sidan