Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider / Klädavdelningen / Materialguider & skötselråd / Gore-Tex®

Gore-Tex®

TopBanner.jpg

GORE-TEX® produkter - varaktigt vatten- och vindtäta med optimal andningsförmåga.

På den här sidan har vi samlat information i text och bilder om allt du behöver veta om Gore-tex. Se hur plaggen och olika konstruktioner är uppbygda och läs om alla fördelar. Längst ned hittar du även en länk till skötselråd för Gore-tex som bör följas för att få ditt plagg att hålla så länge som möjligt.


Vad gör Gore-Tex® -membranet så bra?
Gore-Tex® -membranet består av över nio miljarder mikroskopiska porer. Porerna är ca 20 000 gånger mindre än en vanlig vattendroppe, men samtidigt 700 gånger större än en vattenångs-molekyl. Det gör att regndroppar inte klarar av att tränga in genom membranet utifrån, medan vattenånga i form av svett och fukt från din hud, släpps ut.

Vattenpelaren på Gore-Tex® -produkterna varierar, men alla plagg ligger långt över gränsen för vad som räknas som vattentätt. På de mest avancerade plaggen uppger Gore-Tex® själva att vattenpelaren ligger på minimum 28 000 mm.

Därmed är du skyddad mot vatten och vind, samtidigt som fukten innifrån släpps ut, så att du håller dig torr och känner dig komfortabel.

I tillägg till att vara vattentätt, vindtätt och ventilerande är produkter med Gore-Tex® väldigt slitstarka, och tål både mycket och tuff användning, utan att egenskaperna försämras.

Mått på vattentäthet
Vattenpelare är ett mått för hur vattentätt ett plagg är, och berättar hur stort vattentryck ett plagg tål innan vattnet tränger igenom och man blir våt.

Till vanlig vardagsbruk i lätt regnväder, är en vattenpelare på 5 000 mm ofta tillräckligt för att hålla dig torr. Men det är vanligt att ange 10 000 mm vattenpelare som en lägsta gräns för när ett plagg är helt vattentätt.

Om du bär ryggsäck, eller sitter på vått underlag, behövs det ofta ett plagg med ännu hägre vattenpelare (minimum 12 000 mm vattenpelare) för att undvika att vattnet tränger igenom och gör dig våt.


Enkelt att underhålla
Gore-Tex produkter är enkla att underhålla, och behåller sin kvalitet, även efter många tvättar.

Efter mycket användning och tvätt, kan du ändå märka att vattendråparna inte längre "pärlar av" yttermaterialet, och att jackan eller byxorna känns tyngre och våta, även om du fortfarande är torr på insidan. Då är det smart att impregnera din Gore-Tex produkt på nytt.

Med impregnering som är beräknat på ventilerande, vattentäta syntetprodukter kan du fort få plagget till att kännas som nytt. Följ anvisningen på produkten, så kommer du märka att vatten och smuts enkelt faller bort från plagget igen.

Läs mer om hur du ska sköta ditt Gore-Tex plagg här för längre hållbarhet och funktion.


Gore-Tex® - garanterar att hålla dig torr!

Garanterat vindtätt, vattantätt och ventilerande. Det är tre av grunderna till att Gore-Tex har blivit en representant för kvalitet av yttersta klass när det kommer till skor och kläder.
 

gtx_hangtag_690,3.jpg

Ytterplaggstekniker:

Plagg tillverkade med GORE-TEX® Active-material har extremt god andningsförmåga - det tyg som har bäst andningsförmåga av alla GORE-TEX®- material och passar utmärkt för dagsaktiviteter som ger hög fåpuls, även i dåligt väder.

goretex active.png

 

Plagg tillverkade med GORE-TEX® Pro-tyg i tre lager är vattentäta och vindtäta med extremt god andningsförmåga.  maximalt slitstarka och idealiska för extrem och långvarig användning i extrema väderförhållanden.
 

gore-tex pro.png

 

2-lagerskonstruktion: I den här konstruktion fästs GORE-TEX®-membranet endast vid yttertyget, vilket gör plagget idealiskt för en rad olika utomhusaktiviteter. 
Fördel: det separata fodret på insidan ger plagget bättre komfort och fler användningsområden. Den här konstruktionen kan kombineras med isolering som håller användaren torr och varm.
 

2 algers.png

 

3-lagerskonstruktion: Till skillnad från 2-lagerskonstruktionen fästs GORE-TEX®-membranet i den här konstruktionen vid både yttertyget och fodret. 
Fördel: ingen rörelse mellan lagren, vilket innebär mindre slitage och bättre hållbarhet.

 


 

3 lagers.png

Läs mer här: GORE-TEX® Teknologier
Klicka dig in på länken ovan för att läsa ännu mera!

Källa:
Gore-Tex® (http://www.gore-tex.se/sv-se/teknologi/gore-tex-membran)

Guider
Toppen på sidan