Skor

Det finns mängder av skor för olika ändamål, såsom löparskor och träningsskor, vandringsskor,golfskor, fritidsskor och sneakers. På XXL hittar du skor för dam, herr, barn och junior.

Handla efter kategori

Hur tvättar man skor?
Många ställer sig frågan hur man tvättar ett par skor? Det finns nämligen flera sätt att få dina skor att se ut som nya igen och det är inte särskilt komplicerat. Genom att regelbundet rengöra dina skor håller de längre!


Tvätta skor i tvättmaskin.
Ett sätt att tvätta skor på är att tvätta dem i en tvättmaskin. Många undviker att göra det, men det är fullt möjligt. De flesta skor, tygskor och träningsskor kan man tvätta i en tvättmaskin.


För optimalt resultat ska man alltid börja med att borsta bort smuts. Ta bort skosnören och innersulor och tvätta dessa för sig. Därefter ska man läsa tvättråden på skornas etikett så att du tvättar dem i rätt temperatur. Står det till exempel 40 grader kan du tvätta dem i tvättmaskinen på 40 grader. På vissa skor kan skötselråden säga att du endast ska handtvätta, även dessa går att tvätta i tvättmaskin men endast om man vågar riskera att skorna tar skada . Vill du testa bör du välja ett skonsammare program med lägre temperatur. För att skydda skor och tvättmaskin är det bra att använda någon slags tvättpåse. Tänk även på att använda minimalt med tvättmedel för att undvika onödigt slitage. Låt sedan skorna lufttorka eller fyll dem med tidningspapper.


Tvätta skor för hand?
Ett skonsamt och resultatgivande sätt att tvätta dina skor på är att tvätta dem för hand. Om du väljer detta sätt finns det saker man bör tänka på för bästa resultat. Börja med att få bort smuts. Ta bort skosnören och innersulor och tvätta dessa separat med tvättmedel. Damma av skorna med en borste. Fyll en skål med ljummet vatten och tvättmedel, doppa sedan en borste, till exempel en tandborste, i vattenblandningen och borsta skorna tills smutsen försvinner. Skrubba sedan yttersulan med en svamp eller liknande. Fyll sedan skorna med tidningspapper eller motsvarande så behåller skorna sin form och torkar fortare. Undvik alltid att ställa skor på eller under ett element, allra bäst är att låta dem lufttorka.


Hur ofta ska man impregnera skor?
För att öka livslängden på dina skor är det bra att impregnera dem. Detta ska man göra cirka 4 gånger per år eller oftare om använder dem i hårt väder. När du impregnerar skor skyddar du dem mot smuts och vatten.


Tips för att vårda dina skor:


1. Impregnera regelbundet.
2. Torka av skorna när det är blött ute.
3. Använd bra skovårdsprodukter.
4. Rengör dina skor med jämna mellanrum, gärna 1 gång i veckan.
5. Använd helst flera par skor och växla mellan dessa så att skorna hinner vädra.
6. Om skorna blir blöta ska du torka dessa så fort som möjligt, gärna med tidningspapper som suger åt sig fukten och gör att de håller formen.


Numera kan du få dina skor impregnerade redan när köper dem. IMBOX är en maskin som på bara 45 sekunder ger dina skor en smidig impregnering av hög kvalitet. En behandling varar mellan 6 och 12 veckor, beroende på hur ofta du använder dina skor och hur du använder på dem och du hittar IMBOX-maskinerna i alla våra varuhus. Du kan också beställa IMBOX-impregnering när du köper nya skor online.


Läs mer om IMBOX här.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis cykelservice och 60 dagars nöjd kundgaranti