Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider / Cykelavdelningen / Cykel / Montering av cykel köpt på xxl.se

Montering av cykel köpt på xxl.se

Det ska vara enkelt att köpa cykel på XXL.se.

Innan vi skickar cykeln från oss gör vi alla nödvändiga förberedelser. Du som kund behöver endast göra en enkel slutmontering.

Här visar vi dig vad du ska göra när du får cykeln, och vi visar också det vi har gjort klart i förväg.
 

Detta gör vi med cykeln innan leverans

När du har köpt cykel hos oss färdigställer vi den så långt vi kan för att underlätta för er när cykeln levereras. Cykeln packas upp hos oss där vi justerar allt som är möjligt för att sedan kunna packa ned den igen med originalemballage- och kartong.

För er trygghet kommer här en sammanfattning på vilka justeringar och åtgärder som görs med cykeln innan den skickas.

Pedalgängorna i vevarmarna och sadelröret fettas in. Bromsar och växlar justeras. Däcken pumpas. Styrlager och styrstam dras åt. Observera att styrstammen kan komma lös på vissa modeller för att möjliggöra nedpackning. Notera att cyklar ser olika ut och att justeringarna vi gör därför kan skilja sig åt.

montering1ny.JPG


Detta behöver ni själva göra med cykeln

När det är dags för slutmonteringen kommer ni att behöva montera dit pedaler, styre, sadel och framhjulet. Vid cykelmodeller som inkluderar t.ex. korg, skärmar och pakethållare så behöver detta också monteras. Ett bra tips är att använda kartongen som cykeln kom i som underlag för monteringen (tänk på att originalkartongen måste vara hel vid eventuell returnering).

Montera styret

Det första ni gör är att montera styret. Ett tips är att låta cykeln stå kvar halvvägs ned i kartongen för att underlätta monteringen. Var noga med att vajrarna till växlar och bromsar hamnar på rätt sida så dom inte sträcks när man svänger fullt åt något håll. Sitter styrstammen lös eller åt fel håll så sätter ni det rätt genom att lossa på de två skruvarna som sitter på sidan, skruva sedan åt dessa igen när stammen är åt rätt håll (korsdra gärna skruvarna, alltså skruva åt lite på varje skruv åt gången tills båda sitter åt ordentligt). Fäst sedan styret på mitten av styrstammen i en vinkel ni tycker känns bra, korsdra sedan även dessa skruvar.

monteringstyre.JPG

 
Montera sadeln

Att sätta dit sadeln ska vara väldigt enkelt. Vissa sadlar fästes med snabbkopplingar och andra med sadelklämmor med skruv. Har din cykel en snabbkoppling så skruvar du åt den så du precis klarar att trycka till, utan att använda all kraft. Samma sak gäller även sadelklämman med skruv, den ska sitta åt ordentligt men var försiktigt med att inte dra sönder gängorna. Observera att sadeln inte kan sitta hur långt upp som helst. Det finns ofta en nivåmärkning på baksidan av sadelröret som kan hjälpa till med detta. Finns den inte så utgå från att minst 7cm av sadelröret måste sitta ned i ramen för att den ska sitta säkert.

Montera framhjulet

Sätt snabbkopplingen igenom navet med en fjäder på varje sida. Den smala delen av fjädrarna skall peka in mot mitten av hjulet. Har cykeln skivbromsar så ta bort skyddet som sitter inne i bromsoket. Tryck aldrig på bromshandtaget i detta läge! Sätt sedan upp hjulet på plats och kläm åt kopplingen hårt, men inte med full kraft. Var noga med att hjulet sitter centrerat och hela vägen upp i gaffeln innan ni sätter fast det.

montering3.JPG

 

Montera pedaler

Pedaldags! Var väldigt noga med att rätt pedal hamnar på rätt sida. Det står alltid utmärkt ”L” och ”R” på pedalerna, oftast på änden av pedalaxeln. ”R” för Right hamnar på höger sida och ”L” för Left hamnar på vänster sida (cykelriktning). Båda pedalerna skruvas framåt, alltså höger pedal medsols och vänster pedal motsols. Skruva dessa in för hand till en början och dra sedan åt med en 15mm nyckel.

montering4.JPG

 

Speciellt för barn- och damcyklar

På barn-, dam- och vissa andra cyklar så ser styret, styrstam och fäste av framhjulet lite annorlunda ut. Istället för en snabbkoppling så sätter man fast framhjulet med muttrar. Det är en 15mm nyckel som behövs till detta. På många modeller så sitter det hakbrickor innanför muttrarna. Dessa skall hakas i ett litet hål på utsidan av framgaffeln innan man skruvar åt.

På många cyklar så är styrstam och styre hopsvetsat. För att sätta fast denna typ så för man ned styrstammen i styrröret och drar åt hårt

monteing5.JPG

 

Kom ihåg att nya växel- och bromsvajrar sträcker/töjer sig i början. Därför är det alltid bra att efter en tid ta in cykeln på en efterjustering. Detta får ni gratis i våra varuhus så länge ni äger cykeln! Läs mer om vår livstids servicegaranti. Vid frågor vänligen maila kundservice@xxl.se.

https://www.xxl.se/cykelgaranti
https://www.xxl.se/bokacykelservice
 

Guider
Toppen på sidan