PRISRAS! Varor för 500 miljoner ska bort Shoppa här

Jakt

Att jaga ger dig en riktig naturupplevelse. På XXL har vi det du behöver för att lyckas med din jakt! Hos oss hittar du allt från jaktkläder till lockpipor och jaktutrustning.

Handla efter kategori

Jakttider
I Sverige finns det många typer av miljöer vilket gör att det också finns åtskilliga former av jakt. Frågan många ställer sig är när jakten börjar? Svaret är att den svenska jaktsäsongen pågår till största delen under höst och vinter, närmare bestämt under augusti till februari.


Dock kan detta variera beroende på vilken del av Sverige man ska jaga i. Det är regeringen som bestämmer jakttiderna och det finns bestämda tider under dygnet som man får jaga liksom specifika månader som man får jaga en visst typ av vilt.


Björnjakten, till exempel, pågår oftast mellan augusti och oktober. Det kan variera lite mellan dagarna beroende på vad regeringen har bestämt för det specifika året. För vildsvinsjakt pågår jaktsäsongen mellan april och februari.


Jaktlicens
För att få tillstånd att jaga måste man ha en licens, en jägarexamen. Den ger dig kunskaper om diverse viltarter, vilken lagstiftning som gäller, vapenhantering och vilka jaktformer som existerar.


Man måste ha en godkänd jägarexamen för att bli beviljad vapenlicens. Jägarexamen består av teoretiska prov och praktiska prov där man lär sig allt inom jakt och vapenhantering.


Det finns ingen åldersgräns för att ta jägarexamen, däremot måste man vara tillräckligt fysiskt stark för att kunna hantera vapen och på så sätt kunna utföra de praktiska delproven på ett säkert sätt.


Får man utföra jakt med pilbåge? Nej, i Sverige är det inte lagligt att fiska eller jaga med pilbåge.


Vad gäller när jakt pågår?
Det är tillåtet och rekommenderat att sätta upp skyltar som visar att jakt pågår. Detta gör man för att upplysa folk som vistas i området om att det är en pågående jakt. Skylten är inget förbud, endast en varningsskylt.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis cykelservice och 60 dagars nöjd kundgaranti