PRISRAS! Varor för 500 miljoner ska bort Shoppa här

Fotboll

Fotboll är en av de populäraste sporterna i världen. XXL har det du behöver för att utöva sporten, vi har fotbollsskor och tillbehör för alla -oavsett nivå!

Handla efter kategori

När uppfanns fotboll? Man vet inte riktigt när fotbollen uppfanns men det finns tecken som visar på att sporten utövades i Kina redan för 2300 år sedan och enligt Fifa var det kineserna som uppfann fotbollen.


Fotboll idag
Fotboll är idag en av världens mest populära sporter. Det är en lagsport som spelas mellan två lag där syftet är att med fötterna få in en boll i det andra lagets mål. Man får inte röra bollen med händer eller armar. Enda undantaget är målvakten som har till uppgift att skydda målet och som får använda händerna. Dock får hen endast göra det inom straffområdet, framför det egna målet. Man får också använda händerna vid inkast.


En fotbollsmatch pågår under minst 90 minuter. Man spelar två halvlekar som är 45 minuter långa vardera. Det går ut på att göra flest mål och det lag som gjort detta vinner matchen. Om matchen är över och resultat är lika slutar det som oavgjort. Dock finns det undantag från oavgjorda resultat, detta gäller till exempel vid utslagsturneringar där man måste ha en vinnare. Då går matchen till förlängning och därefter utslagning genom straffar.


Offside
Offside är en av reglerna inom fotboll och reglerar hur långt upp en anfallande spelare får vistas kontra det försvarande lagets spelare och vara passningsbar. Man får med andra ord inte ta emot en passning bakom motståndarlagets sista försvarare.


Förlängning
Förlängning i fotboll används om en tävlingsmatch kräver en slutlig vinnare och resultatet efter ordinarie speltid är oavgjort. En förlängning i fotboll spelas på två halvlekar som är 15 minuter vardera. Om det fortfarande är ett oavgjort resultat efter förlängningen går man vidare till straffsparkar och avgör vinnaren på det sättet.


Hur många byten får man göra i fotboll?
I de tävlingsmatcher som anordnas av Fifa får man genomföra max tre byten per match. I vissa ligor som Allsvenskan och Premier League tillåter man fem byten under tre tillfällen. Hur ofta spelas fotbolls-EM? Fotbolls-EM spelas vart fjärde år och tävlingsformen grundades 1954.


Hur lång är en halvlek i fotboll?
En halvlek i fotboll spelas under 45 minuter, plus tilläggstiden. Tilläggstiden är den tid man lägger till matchen vid längre avbrott och kan variera väldigt mycket beroende på matchbilden.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis cykelservice och 60 dagars nöjd kundgaranti