Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider / Längd och Alpint / Allt om längdskidor / Val av längdskidor till barn

Val av längdskidor till barn

Hur långa ska skidorna vara och är det bäst att börja med stavar direkt?

Frågorna är många för småbarnsföräldrar som ska köpa skidpaket till barnen.

 

Det vanligaste misstaget föräldrar gör är att ge barnet fel eller dålig utrustning. Det näst vanligaste felet är att köpa utrustning utifrån höga förväntningar om upplevelser och prestationer. Börja enkelt och låt barnets upplevelse styra inköpen.


Vårt absolut bästa råd: När barn ska lära sig att åka skidor är det viktigare än något annat att barnet själv har roligt!


Det är viktigt att barnets skidor inte har dåligt fäste. Många menar därför att det första paret bör vara vallningsfria. Dessa är väldigt bra på hård snö och i hårda, preparerade spår. Vid sådant före ställer vi oss bakom det rådet, men i nysnö och lössnö är det bara preparerade skidor som fungerar bra.

 

Barn är ärliga och du märker snabbt entusiasmen när allt fungerar bra!

Ett tips: Köper du vanliga skidor som ska vallas måste de prepareras ordentligt. Tänk efter om du är tillräckligt intresserad för att lära dig. Orkar du kommer dock att löna sig!


Två år är tidigt

Hur tidigt ska barnet få turskidor? Ett vanligt svar är att den vintern barnet är kring två år. Men det är tidigt. Då blir det mest för att få känna på vad skidåkning är och att stå lite mellan benen på de vuxna. Du kan gärna vänta tills det fyller fyra år, men det beror också på barnets fysik, motorik och intresse. Stressa inte, det ska först och främst vara kul – det gäller både dig och barnet.


Skidor kortare än barnet

Skidorna ska vara lite kortare och åtminstone inte lika långa som barnet. De ska vara breda och väl insvängda. Du kan med fördel vänta tills barnet närmar sig en meter i längd. Du kan hitta kortare specialskidor med alternativa bindningar för vanliga skor, men dessa är inte alls lika bra.  

 

Inte för stora pjäxor
 
Pjäxorna bör vara stora nog för att få plats med tjockare sockar och rum för luft kring foten. Snörningen ska sitta bra men inte för hårt. På det sättet kommer barnfoten att hållas varm samtidigt som skon kan ge bra stöd.


Med eller utan stavar

Utan stavar är ett bättre sätt att träna in balans och viktöverförning från det ena benet till det andra. Men om man drar ut på utflykt bör stavarna få följa med. Som vi vet vill barnen gärna göra exakt som de vuxna kring sig.

 

Grundträning med vanlig diagonalgång kan med fördel läras in utan stavar.

Försök istället att få till olika skidlekar där stavarna är mellanstationer eller portar. Tycker barnet att det är kul, kommer det att ta sig upp igen utan stavarna och får därmed automatiskt en bra känsla för balans och viktfördelning.

Guider
Toppen på sidan