Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider /

Välj rätt modell & storlek på alpinpjäxor

 • TIllbaka till tips & råd från skidavdelningen
 • Välj rätt alpinpjäxor

  Pjäxorna är den viktigaste komponenten i din skidutrustning. Har du obehagliga, kalla pjäxor kan en skiddag bli dålig, oavsett hur fint väder det är, eller hur bra skidorna är. En pjäxa ska sitta tajt runt foten, foten och hälen ska sitta fast utan att det klämmer eller trycker på punkter. Detta är viktigt för att få god kontroll på skidorna. Dessutom är riktig storlek viktig för att pjäxan ska vara säker, om (när) du ramlar ska pjäxan vridas ur bindningen, foten ska inte vridas i pjäxan. Kom ihåg, vi har 365 dagars öppet köp, fri retur och fria byten, det är tryggt att köpa pjäxor hos oss.
   
  Välj rätt storlek på alpinpjäxor
  Alpinpjäxor tillverkas inte i vanliga skostorlekar, utan i centimeterstorlekar (mondo point). 
  Stå med hälarna mot en vägg och få hjälp att mäta foten från häl till tå, längden på din fot är din storlek. 
   
  Vad är lästbredd?
  Lästbredd är bredden på den vidaste punkten av pjäxan. Olika modeller har olika lästbredd, bredläst:104 mm, normal: 102 & 100 mm, smal läst: 98 mm.
  Du tar reda på din lästbredd genom att mäta den bredaste punkten på dina fötter. 
   
  Vad är flex?
  Pjäxors styvhet anges i flex, detta är ett begrepp för hur mycket motstånd det är i pjäxan, kort sagt,  hur mycket pjäxan håller emot när du pressar fram i pjäxan. Ett låg flexindex (50-70)  betyder att pjäxan är mjuk, detta passar nybörjare som inte har så bra teknik. En styv flex (100-130) passar till erfarna åkare som lägger ordentligt tryck på pjäxan när de åker. Tänk på att kroppsvikt också påverkar hur styva pjäxor man behöver, en man på 95 kg behöver en styvare pjäxa än en tjej på 60 kilo, trots att de åker lika bra. 
   
  Hur provar jag pjäxor?
  Prova alltid med ordentliga alpinsockar. Ta på pjäxorna, sparka ner hälen i golvet ett par gånger så att du får bak hälen ordentligt i pjäxan, knäpp pjäxan uppifrån och ner, strama först ett hack på alla spännen, sedan kan du strama ett par varv till. Ställ dig upp, böj i knäna och luta dig framåt i pjäxan (stå alltså i samma position som du blir stående när man är fäst fast i bindningarna). I denna position ska det inte pressa på tårna, och hälen ska inte gå att flytta upp och ner. Står du rakt upp och ner i pjäxan så kommer tårna ta i framkant, detta eftersom foten glider framåt i pjäxan när du rätar ut knäna. Känns pjäxan trång? Oroa dig inte, innerpjäxorna är tillverkade i material som anpassar sig efter dina fötter, och de kommer vida ut sig där det behövs. 
   
  Det är viktigt att inte ha för stora pjäxor. Det är lätt att luras att tro att stora pjäxor är varma och komfortabla, men de är faktiskt motsatsen. Din kroppsvärme måste värma upp luften i pjäxorna och när pjäxorna är för stora klarar inte kroppen av det – tårna blir ännu kallare. Dessutom sitter foten inte fast i en för stor pjäxa, foten glider runt och hälen lyfts, detta är inte bara farligt, det gör också det svårare att styra skidorna. Därför stramar du pjäxorna mer och mer, du får ont i fötterna för att spännena pressar på foten, men foten sitter fortfarande inte ordentligt eftersom pjäxan faktiskt är för stor. Det blir med andra ord ingen lång, härlig dag i backen trots att solen skiner och snön är perfekt.
   
  Vad ska jag ha på fötterna?
  I pjäxor används endast alpinsockar, det är finvävda långskaftade strumpor som går över pjäxskaftet. Använd aldrig något annat, inga långkalsonger ner i pjäxskaftet, inte raggsockar och aldrig två par stumpor.
   
  Är du frusen om fötterna?
  Testa batteridrivna värmesulor, de räddar många skiddagar, och fungerar lika bra i vintersko, ridstövlar eller skridskor.
   
  Jag åker bara skidor en helg per år, varför ska jag köpa egna pjäxor när de går att hyra?
  Pjäxor är precis som vanliga skor, du går in dem, de formas efter din fot. Pjäxor är dessutom tillverkade i material som är gjort för att anpassa sig efter foten. En hyrpjäxa kommer därför aldrig att sitta lika bra, eller vara liks bekväma på fötterna, som dina egna pjäxor. Pjäxor håller länge, du har samma par i många år, det blir billigare än att hyra. Dessutom, du skulle aldrig hyra löparskor, när du ska ut och jogga, eller hur?
   
  Barn och pjäxor
  Precis som med skor så är det svårt att testa pjäxor med barn. Därför är det extra viktigt att mäta foten ordentligt. Barn tycker att pjäxor känns stramt och obehagligt, detta eftersom det inte på något vis liknar vad de är vana till att ha på fötterna. Barn ska växa ur pjäxor, inte in i pjäxor. Små barn ska max ha en pjäxa som är en centimeter större än foten, juniorer 1,5 cm.
   
  Det är viktigt att barn inte har för stora pjäxor, detta för att de ska få kontroll över skidorna, men framförallt för att det ska vara säkert. Ramlar barn med pjäxor som inte sitter fast ordentligt så kan foten lyftas och vridas i pjäxan istället för att bindnigen löser ut. Att resa från skidsemestern med ett barn med ett nygipsat ben är inte roligt, då ångrar man fort attt man försökte spara några hundralappar på pjäxor. 
   
  Tips för barnfamiljen: 
  - Uppmuntra barnen till att vifta på tårna när de åker lift.
  - Ha barnen vinterskor när till hands, låt barnen byta till skor när de ska äta lunch, leka i snön eller så fort   ni är färdiga i backen.
  Guider
  Toppen på sidan